HRVATSKI PROIZVODI

Operacija 'Đakovo': Brazilska policija razotkrila višemilijunsku trgovinu oružjem

05.12.2023 u 18:53

Bionic
Reading

Brazilska policija razotkrila je milijunski sustav ilegalne trgovine oružjem iz Europe u Južnu Ameriku, objavilo je brazilsko ministarstvo pravosuđa. Kako navode, tvrtka sa sjedištem u Asunciónu u Paragvaju navodno je uvezla na tisuće pištolja i pušaka te streljivo nekoliko europskih proizvođača u Hrvatskoj, Turskoj, Češkoj i Sloveniji. Riječ je o oružju vrijednom oko 225 milijuna eura

Oružje je navodno uvezeno iz Europe u Paragvaj, a onda je preprodavano skupinama posrednika na granici između Brazila i Paragvaja. Oni su ga zatim preprodavali moćnim kriminalnim frakcijama u Brazilu, javlja HRT.

Istraga je počela 2020. godine u policijskoj postaji u Vitóriji da Conquista na sjeveroistoku Brazila, gdje su uhićene dvije osobe s 23 pištolja hrvatskog podrijetla i dvije puške te sa streljivom i spremnicima za metke. Nakon toga brazilska policija je pokrenula operaciju kodnog imena "Đakovo", koja je razotkrila višemilijunski sustav nezakonite trgovine vatrenim oružjem iz Europe u Južnu Ameriku.