nove napetosti

Britanija najavljuje novi režim sankcija protiv Irana

07.07.2023 u 06:59

Bionic
Reading

Britanija je u četvrtak najavila novi režim sankcija protiv Irana, usmjerene prema onima koji sudjeluju u donošenju odluka, a od kojih su neki uključeni u trgovinu oružjem i prijete britanskim državljanima.

Sadašnji britanski režim sankcija protiv Irana usmjeren je na ljudska prava, ali prema novim prijedlozima raspon kriterija će se proširiti.

"Iranski režim tlači vlastiti narod, izvozi krvoproliće u Ukrajinu i na Bliski Istok i prijeti ubojstvima i otmicama na tlu Ujedinjene Kraljevine", priopćio je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly.

"Danas je Ujedinjena Kraljevina poslala jasnu poruku režimu: nećemo tolerirati takvo ponašanje i morat ćete odgovarati. Zahvaljujući našem novom režimu sankcija, oni koji nam žele nauditi više se neće imati gdje sakriti", dodao je.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor otpravnika poslova britanskoga veleposlanstva u Teheranu zbog "destruktivnih britanskih izjava i miješanja u naše poslove", izvijestila je iranska televizijska mreža Al Alam koja emitira na arapskom.

Britanija je priopćila da će po novom režimu, koji će biti donesen ove godine, pojedinci i tvrtke biti podložni sankcijama budu li pridonosili ugrožavanju mira i stabilnosti na Bliskom Istoku i drugim zemljama.

U priopćenju dodaje da je Vijeću sigurnosti UN-a predala dokaze da Iran i dalje šalje oružje Hutijima u Jemenu i Rusiji.

Po novim kriterijima, sankcije mogu biti usmjerene i na one za koje Britanija tvrdi da sudjeluju u iranskim pokušajima ugrožavanja demokracije i vladavine prava u Ujedinjenoj Kraljevini, kao i u aktivnostima usmjerenim protiv britanskoga naroda i imovine ili britanskih saveznika.

Britanija tvrdi da je Iran najmanje 15 puta od početka prošle godine pokušao oteti ili čak ubiti britanske državljane ili pojedince koji žive u Britaniji.