hdz

Opcija za promjene: Kovač nikad nije podržao ni tražio ratifikaciju Istanbulske konvencije

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 12.02.2020 12:30
  • Objavljeno 12.02.2020 u 12:13
Miro Kovač

Miro Kovač

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Najavljeni kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač nikad nije podržavao niti tražio ratifikaciju Istanbulske konvencije, kako to opetovano i neistinito pokušavaju prikazati Andrej Plenković i njegov izborni stožer, priopćio je četvrtak Kovačev izborni stožer, nazvan Opcija za promjene

'Kao što je hrvatskoj javnosti poznato, Miro Kovač usprotivio se među prvima u HDZ-u ratifikaciji tzv. Istanbulske konvencije. U Hrvatskom je saboru, unatoč inzistiranju i pritiscima Andreja Plenkovića, 13. travnja 2018. protiv nje i glasovao', kaže se u priopćenju.

Ocjenjuju kako glasnogovornik stožera Andreja Plenkovića (Davor Božinović) manipulira sadržajem iznesenim na tiskovnoj konferenciji održanoj 25. studenog 2014., prigodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, te da se Kovač tada kao međunarodni tajnik obratio u ime Predsjedništva HDZ-a te nijednom riječju nije spomenuo ni ratifikaciju ni tzv. Istanbulsku konvenciju.

Kovač 2014. pozvao tadašnju ministricu Opačić da pripremi ratifikaciju Istanbulske konvencije

Na službenim stranicama HDZ-a od 25. studenog 2014. godine objavljen je izvještaj s konferencije pod naslovom 'Pozivamo Milanku Opačić da hitno pripremi Konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama za saborsku ratifikaciju!', a na kojoj su sudjelovali HDZ-ovi Josipa Rimac, Margareta Mađerić i Miro Kovač.

'Većina europskih država već je ratificirala, punim nazivom, Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji. A pitamo zašto to Hrvatska (još) nije učinila!? Pozivamo ministricu Milanku Opačić da što prije pripremi Konvenciju za ratifikaciju u Saboru! - jednodušna je to poruka članice Predsjedništva HDZ-a Josipe Rimac, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba Margarete Mađerić i međunarodnog tajnika HDZ-a Mire Kovača s današnje presice koja je u Središnjici održana u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama', piše na stranicama HDZ-a.

Citira se Kovačeva tadašnja izjava koja je objavljena i na službenoj HDZ-ovoj stranici: 'U ime Predsjedništva stranke i u ime muškog dijela stranke pridružujem se osudi svakog oblika nasilja nad ženama u društvu. Iskazujem podršku jednakopravnom statusu žena u hrvatskom društvu i vrednovanju statusa žena u hrvatskom društvu'.

'Podsjećamo javnost da je Andrej Plenković, bez ikakvih konzultacija na nadležnim stranačkim tijelima, 8. ožujka 2018. godine, na sjednici Vlade, najavio ratifikaciju tzv. Istanbulske konvencije. Predsjedništvo stranke je o Istanbulskoj konvenciji raspravljalo tek 12. ožujka 2018. godine, što najbolje pokazuje koliko Andrej Plenković drži do mišljenja stranačkih tijela i tim je postupanjem podijelio članstvo i biračko tijelo', stoji u priopćenju Opcije za promjene.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!