NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI

Opasnosti vožnje u alkoholiziranom stanju

15.01.2009 u 13:39

Bionic
Reading

Zagrebačka policija na svojim je stranicama objavila devet pitanja i odgovora vezanih uz vožnju u alkoholiziranom stanju. Time vozače žele upozoriti koje su negativne posljedice ako naprave prekršaj, pa čak i sa zakonski dozvoljenom količinom alkohola u krvi

Smiju li neki vozači imati alkohola u organizmu?

Zakon o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine 67/08) propisuje da vozači profesionalci, instruktori vožnje i mladi vozači ne smiju imati alkohola. Svi ostali vozači, osim u slučaju kada im se utvrdi drugi prometni prekršaj, smiju imati do 0,5 promila.

Koja je novčana kazna za prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola?

Iznos novčane kazne za vožnju s nedopuštenom koncentracijom alkohola povećava se s povećanjem koncentracije alkohola i kreće se od 700 kuna za koncentracije do 0,5 promila pa sve do 15.0000 kuna za koncentracije veće od 1,5 promila.

Osim novčane ima li i neke druge kazne?

Vozač s nedopuštenom koncentracijom alkohola se isključuje iz prometa te mu se sukladno Prekršajnom zakonu (Narodne novine 107/07) kao mjera opreza oduzima vozačka dozvola na najviše osam dana. Vozaču se, sukladno Prekršajnom zakonu, može odrediti zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do 24 mjeseca. Ako za vrijeme mjere opreza ili zaštitne mjere upravlja vozilom čini prekršaj za koji je propisana novčana kazna od 5.000 do 15.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Vozaču se ovisno u veličini utvrđene koncentracije alkohola određuje od jednog do tri negativna prekršajna boda. Vozača s preko 1,5 promila alkohola policija o njegovom trošku upućuje na izvanredni zdravstveni pregled.

Mora li vozač pristati na provjeru na alkohol?

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da vozač na zahtjev policije mora pristati podvrgnuti se provjeri na alkohol. U suprotnom je zapriječena novčana kazna u iznosu od 5.000 do 15.0000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana te mu se određuju tri negativna prekršajna boda. Osim toga, vozača se isključuje iz prometa i kao mjera opreza mu se oduzima vozačka dozvola na najviše osam dana te mu se može odrediti zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do 24 mjeseca. Dakle, sankcija za odbijanje provjere na alkohol je ista kao i u slučaju vožnje s utvrđenim maksimalnim koncentracijama alkohola.

Može li se zbog alkohola završiti u zatvoru?

Sukladno Prekršajnom zakonu policija vozača s nedopuštenom koncentracijom alkohola može smjestiti u posebnu prostoriju do otrežnjenja, a najduže do 12 sati. Vozače koji ponavljaju najteže prometne prekršaje za koje je ZSPC-om propisana novčana kazna u iznosu od 5.000 do 15.0000 kuna (alkohol preko 1,5 promila, odbijanje alkotesta, prekoračenje brzine u naselju za više od 50 km/h u odnosu na dopušteno, upravljanje prije stjecanja i vožnja pod zabranom), tzv. recidiviste, policija uhićuje i uz optužni prijedlog privodi nadležnom sudu koji može novčanu kaznu zamijeniti kaznom zatvora u trajanju do 60 dana.

Može li se zbog alkohola kazneno odgovarati?

Temeljem članka 308. Kaznenog zakona (Narodne novine 152/08) vozač koji upravlja vozilom u vrijeme sigurnosne ili zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom kaznit će se kaznom zatvora u trajanju od tri mjeseca do tri godine.

Utječe li alkohol na naknadu štete u prometnim nesrećama?

Ako je krivac za prometnu nesreću imao nedopuštenu koncentraciju alkohola, sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu (NN 151/05), društvo za osiguranje koje je oštećenom isplatilo štetu od krivca ima pravo na naknadu cjelokupno isplaćene štete uz kamatu i troškove, ali najviše do 12 prosječnih neto plaća prema izvješću Državnog zavoda za statistiku.

Može li vožnja pod utjecajem alkohola biti otegotna okolnost kod izazivanja teške prometne nesreće?

Ako je osoba koja je izazvala prometnu nesreću u kojoj ima teško ozlijeđenih ili poginulih osoba bila pod utjecajem alkohola, neće se smatrati da je do nesreće došlo uslijed nehaja te će biti primijenjene odredbe članka 272. Kaznenog zakona kojima je zapriječena kazna zatvora od tri do deset godina ako je bilo poginulih osoba, odnosno kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina ako je bilo teško ozlijeđenih.

Na koje se vrijeme donosi sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom?

Sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom može se primijeniti prema počinitelju kaznenog djela protiv sigurnosti prometa kad postoji opasnost da će upravljajući motornim vozilom ponovno počiniti takvo kazneno djelo na vrijeme od jedne do deset godina. Prema počinitelju kaznenog djela protiv sigurnosti prometa kojim je prouzročena smrt jedne ili više osoba ako, s obzirom na njegovu raniju osuđivanost za kaznena djela protiv sigurnosti prometa, postoji opasnost da će upravljajući motornim vozilom ponovno počiniti takvo kazneno djelo, može se primijeniti sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom zauvijek.