morska vatrenjača

Opasna riba ulovljena u Jadranu: 'Ovisno o jačini uboda može doći i do smrtnih slučajeva'

18.08.2023 u 22:18

Bionic
Reading

Morska vatrenjača ili riba lav pronađena je u Jadranu, kraj mjesta Račišće na otoku Korčuli. Riječ je o opasnoj ribi kako za ljude tako i za morski ekosustav

Riba je prepoznatljivog izgleda jer gotovo na svim perajam ima otrovne bodlje.

'Znao sam da moram pripazit na bodlje i da ubod nije baš bezazlen', rekao je za Dnevnik Nove TV ribolovac Luka Srzić.

U slučaju uboda preporučuje se odlazak liječniku.

'Ubod je jako bolan, i otrov može kod organizama mlađih ili starijih koji su imunološki slabiji, jednostavno zbog bolesti nekakve dodatne ne mogu podnijeti naglu količinu otrova, a ovisno o jačini uboda može doći i do smrtnih slučajeva', naglasio je Jakov Dulčić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Morska vatrenjača izuzetno je opasna i za morske ekosustave, krajnje je agresivna, brzo se razmnožava i raste, prožidre ribe. Proble je što u našem moru, kako objašnjava dalje Dulčić, njezinom novom okolišu, nema prirodnog neprijatelja. 

Navodi kako imaju točnu strategiju, ograde jedan koraljni greben, i sve što je živo, na njemu neće preživjeti.

'Morat ćemo kontrolirati kroz izlov stanje njezine populacije u Jadranskom moru. Dozvoliti ribolov, izlovljavati što je više moguće i koristiti je u prehrani', smatra Dulčić.

Ova se riba proširila diljem Mediterana, a zbog klimatskih promjena, temperature mora i morskih struja, stigla je i do Jadrana. Prvi puta je zabilježena prije dvije godine na otoku Visu u Komiži.

Prva izlovljena riba lav u Hrvatskoj odlazi na Institut za oceanografiju i ribarstvo u Split.