SPLIT OBJAVIO NOVE MJERE

Opara pomaže: Umanjuje cijenu najma i priprema parkiranje za jednu kunu

30.11.2020 u 15:51

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara definirao je paket pomoći poduzetnicima pogođenima zatvaranjem, odnosno pandemijom koronavirusa. U gradskoj upravi objavili su da su mjere usuglašene s Hrvatskom gospodarskom komorom, Udruženjem obrtnika Split te Udrugom ugostitelja Splita, a vrijede za poduzetnike koji inače rade cijele godine

Za period u kojemu ih je Vlada zatvorila, od 28. studenog do 21. prosinca, poduzetnici su oslobođeni plaćanja zakupnine poslovnih prostora ili skloništa u miru u gradskom vlasništvu te zakupnine svih javnih površina. Krstulović Opara predložio je i da ih se oslobodi od plaćanja komunalne naknade, no o tome će definitivno odlučiti Gradsko vijeće na svojoj sljedećoj sjednici.

U drugom dijelu ovog paketa mjera poduzetnici će za razdoblje od 1. listopada ove godine do 31. ožujka iduće godine biti oslobođeni plaćanja zakupnine ovisno o padu prometa: onima s padom od 30 do 50 obveze će se umanjiti za 30 posto, onima s padom između 51 i 70 posto računi će biti manji za 50 posto, a onima s padom prihoda većim od 71 posto najamnina će biti umanjena za 70 posto.

'Sve navedene mjere za ublažavanje negativnog efekta pandemije na gospodarstvo nastavak su mjera koje je još u travnju predložio neovisni financijsko-gospodarski tim, a usvojio gradonačelnik Andro Krstulović Opara i Gradsko vijeće Grada Splita, ovisno o nadležnosti. Grad Split je u razdoblju od 19. ožujka, kada su na snagu nastupile prve zabrane rada, pa do danas splitskim gospodarstvenicima pomogao s iznosom višim od 70 milijuna kuna kroz različite mjere', objavili su iz gradske uprave.

Najavili su i da će, u slučaju da se do 21. prosinca poboljšaju epidemiološke prilike i dogodi ponovno otvaranje, od tog datuma do 18. siječnja smanjiti cijena parkinga u užoj gradskoj jezgri na cijenu od kune.