socijalni program hdz-a

Opara planira Keruma pobijediti obećanjima da će braniteljima izgraditi 800 stanova, učenicima dijeliti besplatne udžbenike...

23.05.2017 u 16:56

Bionic
Reading

Socijalnim programom kandidata HDZ-a za gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare od 2017. do 2021. obuhvaćene su sve kategorije stanovništva, od djece predškolske dobi do umirovljenika, a planirano je osigurati besplatne udžbenike učenicima osnovnih škola kako bi se pomoglo njihovim obiteljima, najavila je u utorak HDZ-ova kandidatkinja za zamjenicu splitskoga gradonačelnika za društvena pitanja Jelena Hrgović

'Već u prvoj godini mandata osigurat ćemo besplatne udžbenike za učenike prvih razreda osnovnih škola, a do kraja četverogodišnjeg mandata planiramo osigurati udžbenike za cjelokupno osnovnoškolsko obrazovanje', rekla je Jelena Hrgović na konferenciji za novinare kojom je počela predizborna promidžba Andre Krstulovića Opare za gradonačelnika u drugom izbornom krugu u kojem je i Željko Kerum (HGS).

Dodala je kako će se u četverogodišnjem razdoblju 'u obrazovnim ustanovama poticati izvrsnost te će se utrostručiti broj stipendija za nadarene učenike'.

Predstavljajući socijalni program Krstulovića Opare, Hrgović je istaknula da je on usmjeren prema rješavanju teškoća sa smještajem predškolske djece u dječje vrtiće.

'To je ozbiljan problem i u tijeku je upisivanje djece u vrtiće, ali znamo za problem nedostatka smještajnih kapaciteta te ćemo tijekom četverogodišnjeg mandata izgraditi vrtiće na Kili, Žnjanu i Pujankama, a dogradit ćemo vrtiće u Srinjinama i u Trsteniku', rekla je Hrgović.  

Po njezinim riječima, za građane treće životne dobi osmišljena je umirovljenička kartica koja će im omogućavati popuste i socijalne mjere za promet, posjete kazalištu i liječničke preglede te osigurati dnevni boravak u domovima za starije osobe, slično kao što djeca tijekom dana borave u vrtićima.

Također je rekla kako je tijekom četverogodišnjeg mandata planirano i uvođenje božićnice za splitske umirovljenike. Hrgović je najavila kako će se u prvoj godini mandata nove splitske vlasti s Krstulovićem Oparom na čelu odrediti 80 mjesta u gradu za prijelaz preko prometnica za osobe s invaliditetom i i njihov pristup gradskim institucijama.

'Nedopustivo je da taj problem dosad nije riješen', istaknula je i dodala da će buduća gradska uprava imenovati i posebnog povjerenika koji će se brinuti o prevladavanju teškoća osoba s invaliditetom.

Po njezinim riječima, tijekom mandata nove gradske uprave u Splitu će se organizirati preventivni liječnički pregledi za hrvatske branitelje, a planirana je i izgradnja 800 stanova za braniteljsku populaciju.  

Upozorila je kako u Splitu nema suradnje između institucija socijalne skrbi i gradske uprave, ali to će se, kako je rekla, promijeniti tako što će te institucije 'surađivati s Gradom kao svojim servisom'.  

Također je najavila nadogradnju Doma 'Matošić', koji trenutačno ima 18 postelja, radi njegove prenamjene u hospicij, a gradska uprava poticat će i razvoj 'mobilnih timova palijativne skrb'.   

Po njezinim riječima, u sljedećemu četverogodišnjem mandatu splitska Gradska uprava poticat će i programe prevencije ovisnosti o drogama te programe rada s beskućnicima.

Na pitanje hoće li Krstulović Opara u drugom izbornom krugu tražiti potporu ljevice, Hrgović je odgovorila kako je orijentacija HDZ-a da je Split 'grad za sve, a splitski čovik im je u srcu'.  A na dodatno pitanje hoće li HDZ u Gradskom vijeću surađivati s Kerumom i Hrvatskom građanskom strankom, Hrgović je odgovorila: 'Surađivat ćemo sa svim ljudima dobre volje koji žele podupirati naše mjere, a cilj nam je bolji život za sve u Splitu'.