HZZO O 'SLUČAJU PFIZER'

Onome tko krši propise lijekove izbacuju s liste

08.08.2012 u 16:27

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pozdravlja raščišćavanje 'afere Pfizer' koja je narušila ugled zdravstvenih djelatnika i zdravstvenog sustava u cjelini i zbog koje je javnost, nakon prve objave sumnji u potkupljivanje liječnika, s pravom bila ogorčena, priopćeno je iz HZZO-a. Tvrde i kako je 'praksa odobravanja lijekova trenutno na neusporedivo višem stupnju transparentnosti i znatno strože regulirana kako se pojave iz prošlosti više ne bi ponovile'

Iz HZZO-a su potvrdili kako će 'surađivati u svim potrebnim istražnim radnjama' u vezi sa slučajem podmićivanja hrvatskih liječnika u razdoblju od 1997. do 2001. godine, odnosno afere koja je aktualizirana nakon što je objavljeno kako se Pfizer nagodio za plaćanje 60 milijuna dolara kazne za korupciju.

HZZO ukazuje kako 'više nema mehanizma po kojem farmaceutske tvrtke mogu potkupljivati liječnike u ugovornim ordinacijama i ustanovama HZZO-a otkako je, prije dvije godine, s tvrtkama potpisan Ugovor o etičkom oglašavanju lijekova'.

Tim se ugovorom, kako navode, tvrtkama brani poticanje liječnika na propisivanje lijeka uz nagrađivanje u novcu ili drugim oblicima imovinsko-materijalne koristi, brane se promocije lijekova koje uključuju tvrdnje nedokazane znanstvenim istraživanjima, te ih se obvezuje da stručni skupovi koje organiziraju imaju primarno stručni karakter.

Sankcije za nepoštivanje ugovora, a ukupno je prošle godine takav dokument imalo potpisano 78 farmaceutskih tvrtki, mogu biti i brisanje lijekova određene kompanije s listi lijekova HZZO-a.

HZZO još navodi kako se postupak stavljanja lijekova na listu detaljno objavljuje na internetu, potpuno je transparentan i usporediv s praksama zapadnoeuropskih zemalja. Na internetskoj stranici HZZO-a objavljeni su članovi Povjerenstva za lijekove te datumi i dnevni redovi sjednica Povjerenstva.