zagrebački skupštinski REKORDERI

On je zastupnički odlikaš s pikom na komunalije, ona svoju šutnju naziva 'tihim djelovanjem'

13.04.2017 u 06:53

Bionic
Reading

HNS-ov Tomislav Stojak najaktivniji je zastupnik zagrebačke Gradske skupštine, a Vesna Sudar (HSU), iako je bila na 51 sjednici, nikad se nije javila. Upitali smo ih da nam objasne svoj angažman te iznesu svoje viđenje rada Skupštine u protekle četiri godine. Evo što su nam rekli

Do kraja mandata ovog saziva Skupštine Grada Zagreba preostala je još samo jedna, 52. sjednica. U protekle četiri godine Skupština je promijenila dva predsjednika, kroz nju je prošlo 68 zastupnika i dok su neki aktivno sudjelovali u njenom radu, drugi su služili za glasačku mašineriju i šutjeli.

Kao što je tportal već pisao, 51 sjednici prisustvovalo je tek 11 zastupnika, a jedan od najaktivnijih među njima bio je HNS-ov Tomislav Stojak, dok se na suprotnoj strani našla Vesna Sudar (HSU). Njoj je uspjelo ono što nikom nije: na 51 sjednici nije nijednom progovorila.

Naime u četiri godine nije postavila nijedno pitanje, iznijela prijedlog, nijednom nije raspravljala, povrijedila dnevni red ni poslovnik, nije imala nijedan ispravak netočnog navoda, nijednom nije replicirala ili izrazila neslaganje s replikom. Istina, valja napomenuti da je bila članica dvaju odbora, onog za imenovanje naselja, ulica i trgova te onog za socijalnu skrb, pa se njezin glas ipak mogao čuti.

Za dolaske na sjednice jednom mjesečno zastupnici dobivaju paušal od oko 1100 kuna neto, a ista je svota naknada za rad u odborima. Tako je zastupnik koji je bio na svim sjednicama do sada u četiri godine zaradio oko 56 tisuća kuna neto, a svota se povećava ovisno o broju odbora i njihovih sjednica na koje je dolazio. U četiri godine zastupnik koji je sjedio u nekoliko odbora i dolazio na sve sjednice mogao je zaraditi i više od sto tisuća kuna.

Svoje četiri godine rada u najvećem parlamentu nakon onog državnog Sudar ocjenjuje dobrom ocjenom.

'Tko hoće promociju, više se eksponira'

'Mislim da smo napravili puno posla i donijeli puno dobrih odluka. Grad se razvija u dobrom smjeru, ali uvijek se može više i bolje. Bilo je iznenađujućih previranja, od pritvaranja gradonačelnika do promjena na čelu Skupštine. Nisam se javljala jer smatram da kad nešto podržavaš, onda ne treba posebno govoriti. Svaki zastupnik za sebe određuje koliko će se javno eksponirati. Mislim da je dobro tiho djelovanje, a ako netko želi više promocije, onda se on i više eksponira', kazala je za tportal Sudar, dodajući da je ona odradila svoj dug društvu i da više neće na izborne liste.

S druge pak strane Tomislav Stojak je uz Zvanu Brumnića (SDP) bio najaktivniji zastupnik. Kao i Sudar, bio je na 51 sjednici, ali je za razliku od nje postavio 20 pitanja, u raspravu se uključio 141 put, četiri puta povrijedio je poslovnik, ima je 10 ispravaka netočnog navoda, 42 replike i 16 neslaganja s istom.

Rješavao probleme u praksi

'Sve je to bez istupanja u ime kluba zastupnika u posljednja tri mjeseca i pitanja koja sam postavio pisanim putem, a njih je bilo oko 60. Važno da je zastupnici budu na sjednicama, važno je da sudjeluju u njihovu radu, ali još važnije je da između njih budu u komunikaciji s građanima, da slušaju njihove ideje i prijedloge te da rade na tome da se oni realiziraju', smatra Stojak.

Podsjetio je da je na njegovu inicijativu promijenjena gradska odluka i da je na Jarunu napravljen najveći park za pse u Hrvatskoj te da je nakon njegovih 'pritisaka' gradonačelnik Milan Bandić došao u Sesvete i vidio u kakvom je stanju Ulica Mate Trbušića.

'Ulica je uvrštena u proračun i prije tri dana započeli su radovi u njoj. Tu je još niz malih komunalnih akcija, poput dječjeg igrališta u Španskom, pješačkog prijelaza u Jablanskoj i da dalje ne nabrajam', istaknuo je Stojak.

Napominje da nije zadovoljan time kako je Skupština radila u posljednje četiri godine, ponajprije jer nisu doneseni ključni dokumenti poput GUP-a te prometne i razvojne strategije grada.

'Doduše, nismo mogli ni raspravljati ni odlučivati o tome jer Gradska uprava nije to ni predložila. Što se tiče kolega koji su šutjeli i samo dolazili na sjednice, mislim da su olako pristali biti na nečijoj listi i da će to građani znati honorirati. Takvi se sasvim sigurno nisu borili za rješavanje njihovih problema', zaključio je Stojak.