PODVLAČENJE CRTE NA KRAJU MANDATA

Brojke otkrivaju koji su zastupnici u zagrebačkoj Skupštini spavali, a koji su radili

10.04.2017 u 06:47

Bionic
Reading

Sjednicu prije kraja ovog saziva Skupštine Grada Zagreba statistika otkriva tko su bili zastupnici koji su aktivno sudjelovali u njezinu radu, ali i one koji su sve nijemo promatrali, statirali ili služili kao glasačka mašinerija

Još jedna sjednica Skupštine Grada Zagreba preostala je do kraja njezina rada u ovom sazivu. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uspio je četiri godine održati većinu, a za to je bila potrebna promjena na čelu Skupštine i različite političke trgovine ispod stola. 

Zaključno s 28. ožujka, Skupština je održala 51 sjednicu, a umjesto 51 zastupnika izabranih u svibnju 2013., kroz nju je iz različitih razloga prodefiliralo njih 68. Četrdeset sjednica Skupštinu je vodio Darinko Kosor (HSLS), a kad je ljubav s Bandićem pukla u svibnju prošle godine, kormilo je preuzeo gradonačelnikov novi partner Andrija Mikulić (HDZ).

Suha statistika otkriva da je na 51 sjednici prisustvovalo tek 11 zastupnika; Zvane Brumnić (SDP), Vlado Crkvenac, Bogdanka Srdić-Vulpe, Katarina Tonković, Marija Kalebota (svi BM 365), Darko Katuša (nezavisni ušao s liste BM 365), Grgo Jelinić (SMSH), Miroslav Polovanec (HSLS), Tomislav Stojak (HNS), Vesna Sudar, Davorka Vukadin Samardžić (obje HSU).

Priliku da se po broju dolazaka izjednače s njima, ako se na posljednjoj sjednici ne pojave, a njihovi spomenuti kolege ne dođu, imat će: Damir Jurinović (BM 365), Andrija Mikulić, Mario Župan (oba HDZ), Saša Molan (SDP), Alen Ostojić (HSLS), Sunčana Rupnik Blažeković (Zeleni savez zeleni) koji su bili na 50 sjednica.  

Iako je prisutnost na takom velikom broju sjednica pohvalna, dublji ulazak u statistiku otkriva da su neki od zastupnika služili tek kao glasačka mašinerija ili su jednostavno došli pokupiti naknadu i ručati.

Tako, primjerice, Jurinović (BM 365) nije uputio nijedno pitanje i nijedan prijedlog, sudjelovao je tek u četiri rasprave, nijednom nije replicirao niti imao ispravak netočnog navoda, a nije uspio nijednom ni povrijediti Poslovnik.

No da može i gore, pokazuju brojke koje se odnose na Vesnu Sudar (HSU). Osim što je prisustvovala 51 sjednici, ostatak njezine statistike potpuna je nula. Tek neznatno bolja od nje je Rupnik Blažeković (Zeleni savez – zeleni), koja je na 51 sjednici jednom uspjela sudjelovati u raspravi.

U rubriku 'u ništa ili u jedan' uspjeli su se upisati proslavljena sportašica Sandra Perković (BM 365), koja je bila prisutna na samo 16 sjednica i raspravljala tek jednom, a Josip Petrač, zastupnik je postao nakon desete sjednice, iz iste stranke i najstariji zastupnik, na 35 sjednica progovorio je u tek tri rasprave, a ostale su mu rubrike također prazne.

Među najrječitije i najaktivnije ulaze Zvane Brumnić (SDP), koji je na 51 sjednici postavio 21 pitanje i prijedlog, sudjelovao 164 puta u raspravi, imao 98 replika, 64 ispravka netočnog navoda. Njegov stranački šef Davor Bernardić na 49 sjednica uputio je 30 pitanja, sudjelovao 126 puta u raspravama, replicirao 33 puta, imao 24 ispravka netočnog navoda.

U rubrici 'iznad sto' sudjelovanja u raspravama nalaze se Tomislav Stojak (HNS), koji se u njih uključio 141 put, uputio je 20 pitanja, replicirao 42 puta, Andrija Mikulić (HDZ) koji je raspravljao 111 puta, postavio 27 pitanja, replicirao 31 i Saša Molan (SDP), koji je raspravljao 114 puta, postavio 10 pitanja, replicirao 11 puta.

Premda su brojke pojedinih zastupnika poražavajuće i glasači bi svakako trebali razmisliti o tome hoće li ih ponovno zaokružiti ako se nađu na listama 23. svibnja, valja naglasiti kako je dio zastupnika uključen u rad Skupštine kroz niz odbora u kojima se mogla čuti njihova riječ.