HDZ DAO POTPORU

Izglasan proračun Grada Zagreba težak 9,3 milijarde kuna

20.12.2016 u 13:38

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba usvojila je s 29 glasova 'za' i 22 'protiv' proračun za 2017. godinu u visini od 7,5 milijardi kuna bez proračunskih korisnika, odnosno 9,3 milijarde ako se pribroje i oni. Za proračun su bili vijećnici s liste Milana Bandića te klub zastupnika HDZ-a, HSP AS-a, BUZ-a i HSS-a dok su se protiv izjasnili SDP, HNS, HSLS, HSU te nezavisni Vladimir Ferdelji i Sandra Švaljek

Unatoč najavama anonimnih izvora iz HDZ-a, uoči prvog čitanja prije petnaest dana, pokazalo se još jednom da 'lova vrti gdje burgija ne može'.

Tvrdio je HDZ prije petnaest dana da proračun nije razvojan, da je nerealan i da je 15 dana kratak rok u kojem se stvari mogu promijeniti, no dogodilo se ono što je tportal i najavio – da će HDZ zahvaljujući novcu koji će dobiti za mjesnu samoupravu, ali i kapitalne projekte, ipak podržati proračun.

Proračun je, podsjetimo, dan prije prvog čitanja narastao za 155 milijuna kuna pa je iznosio 7,3 milijarde da bi u dva tjedna došao na 7,5 milijardi.

Stoga su tijekom rasprave o njemu iz redova oporbe likovali kako je za HDZ proračun od 7,3 milijarde bio nerealan, a samo petnaest dana kasnije s dvjesto milijuna više bio je sasvim dobar.


'Tko je taj koji je mislio da je proračun od 7,3 bio nerealan, a sada za ovaj od 7,5 milijardi misli da je realan? Tko je to još ove godine govorio kako mu nijedan od prošlogodišnjih amandmana na proračun za 2016. nije realiziran, a sada tvrdi da će mu amandmani za ovaj proračun biti realizirani?', upitao je cinično Dominik Etlinger (SDP) pogledavajući prema Andriji Mikuliću (HDZ).

Šef zagrebačkog HDZ-a odgovorio mu je da on nije taj.

'Blago onima koji vjeruju, a ne vidješe. Nikada to nisam govorio. Poslušajte snimke pa ćete vidjeti tko je što govorio. Da je došao isti prijedlog kao u prvom čitanju, mi bismo postupili isto – ne bismo ga podržali. Pa tko bi bio protiv dvorane za djecu u Granešini i sličnih kapitalnih projekata? Dvadeset dana je dug period i puno toga se može promijeniti', pojasnio je Mikulić.

Tomislav Stojak (HNS) poručio je Mikuliću da nema potrebe da objašnjava zašto su promijenili mišljenje jer je to legitiman politički stav, ali da zato mora biti svjestan posljedica.

'Proračun je nerealan i on se u ovom obliku ne može ostvariti, kao ni vaši hvalevrijedni projekti koje ste stavili u amandmanima', kazao je Stojak, podsjetivši da amandmani nisu bili dostupni zastupnicima na stranicama Skupštine.

Nezavisni Vladimir Ferdelji također je smatrao da je proračun prenapuhan i da je najbolji put u propast nerealno planiranje i trošenje. Naveo je kako će zbog porezne reforme Grad u konačnici i kada sve to kompenzira država završiti u minusu od 150 milijuna kuna.

'Ne može se reći da će se više prihodovati većim radom. To se može samo rastom, a on je planiran na 3,2 posto, no s njim ćemo biti u minusu. Nema pokazatelja da bi on bio deset posto', kazao je Ferdelji.

U završnoj riječi predlagatelj, gradonačelnik Milan Bandić, naveo je kako je ovo šesnaesti put da se glasa o proračunu koji je predložio, ali da se jedna stvar nikad nije promijenila, a to je da se oporba uvijek iz petnih žila bori obrazložiti zašto ga neće podržati.

'Pokušajte samo jednom popraviti stvari, a ne stalno bušiti gume. Pa vi mene tjerate u šesti mandat. Proračun je umjeren i razvojan. Ako bude ono što je Ferdelji rekao, bit će puna šaka brade jer su nam oni prije uzeli 800 milijuna', kazao je Bandić.