MULTIMEDIJA ZA NOĆ MUZEJA

On ima dobar plan za Domovinski rat: želi ga staviti u povijest!

29.01.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Šibenčanin Zoran Lučić Luca došao je na zanimljivu ideju o tome kako da priču o Domovinskom ratu izmakne iz politike i politiziranja postavi tamo gdje joj je mjesto – u povijest. Za tu prigodu tijekom Noći muzeja, koja se u čitavoj Hrvatskoj organizira ovoga petka, u Skradinu na lokaciji Velika glava organizirao je sat povijesti projekcijom dokumentarnog filma 'Skradinske jeseni'

Lucić već dulje pokušava u Šibeniku pokrenuti Multimedijalni muzej, a projekciju na jednom od najznačajnijih bojišta u šibenskom zaleđu organizira s UDVDR-om šibensko-kninske županije. Naime, 11. rujna 1991., upravo je napadom na Veliku Glavu u skradinskom zaleđu započeo napad na grad. Zauzimanjem Velike Glave neprijatelji bi lako okupirali Skradin i onda mogli tenkovskim i topničkim projektilima ugrožavati ceste prema Šibeniku i preuzeti kontrolu nad vodoopskrbom i elektro sustavom.

'Projekcija filma snimljenog u tim danima održat će se u petka u 20 sati na Velikoj Glavi, u zaseoku Vujci, kod spomenika poginulim braniteljima (kod Križa). Dokumentarni filma 'Skradinske jeseni' snimio sam s pokojnim kolegom Lukom Lovrenčićem', kaže Lučić dodajući kako nema ništa protiv da se u Noći muzeja vrednuje antička, srednjovjekovna i mletačka epizoda povijesti Šibenika, ali ne vidi razlog zbog čega se ne bismo u istom kontekstu prisjetili i Domovinskoga rata. 'Moja je poruka jednostavna. Želim poručiti javnosti da je Domovinski rat povijest hrvatskog naroda, a povijest je dio kulture', kaže Lucić objašnjavajući projekt Multimedijalnog muzeja.

'Ja sam bio ratni snimatelj i imam bogatu arhivu iz tog doba, ali to ne znači da bi taj prostor bio namijenjen samo za teme iz Domovinskog rata. No to je ono u čemu ja mogu pridonijeti sadržajima tog budućeg centra', kaže ističući kako je njegova ideja bila ta da u MC-u bude Spomen-soba Domovinskog rata, a u drugim prostorijama bi se na multimedijski način prezentirali i drugi bitni sadržaji o šibenskoj povijesti.

Lučić je autor brojnih performansa u Šibeniku, od kojih su najviše pozornosti izazvali 'Pokop Grada Šibenika' i roza vrpca na šibenskoj tvrđavi te umjetnička instalacija o Rujanskom ratu 'Digni luce pauca'. Organizirao je i niz javnih događanja kako bi potaknuo javnost na prikupljanje građe o Domovinskom rati i njezinu prezentaciju.