PROJEKT OD 2,1 MILIJUNA EURA

OMV otvorio centar za psihosocijalnu pomoć u Libiji

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.05.2012 15:59
  • Objavljeno 08.05.2012 u 14:13
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U utorak je službeno otvoren Centar za mladež Libija (Libya Youth Center) u Tripoliju. Psihosocijalni centar pokrenuo je OMV kako bi omogućio bezbrižnije odrastanje djece i mladih koji su pretrpjeli rat i posljedice rata u Libiji. Primarni je cilj centra pomoći mladim ljudima prebroditi svoja iskustva uz pomoć stručnjaka

OMV je na uspostavljanju centra radio s organizacijom Hilfswerk Austria International koja ima višegodišnje iskustvo i znanje na području razvojne suradnje. Ugovor o suradnji vrijedan 2,1 milijuna eura potpisan je u listopadu 2011. na dvije godine. OMV i organizacija Hilfswerk Austria International blisko su surađivali s Nacionalnim tranzicijskim vijećem (National Transitional Council) i lokalnim dioničarima tijekom planiranja i implementacije projekta i nakon 24 mjeseca centar će predati na upravljanje libijskim vlastima. Glavni izvršni direktor OMV-a, Gerhard Roiss o centru je rekao: 'Pravi partneri dokazuju se u vrijeme krize. Imamo odgovornost prema građanima Libije, kao i prema našim lokalnim zaposlenicima. Iako je proizvodnja za vrijeme nemira bila u zastoju, nastavili smo im plaćati pa tako sada pomažemo i mlađim naraštajima da prebrode svoje strahove i povjeruju u bolju budućnost.'

Od proljeća 2012., psihosocijalni centar djelovao je kao mjesto susreta za pomoć djeci i mladima dobi od šest do 25 godina. Međunarodni i libijski stručnjaci rade u centru kako bi pružili najbolju moguću podršku i terapiju svim posjetiteljima. Djeca i mladi s roditeljima i obitelji mogu sudjelovati u aktivnostima kao što su psihoterapeutsko savjetovanje i podrška, vanjske aktivnosti i programi edukacije (tečajevi jezika, kompjuterski tečajevi). Mobilni timovi također sudjeluju u radu u školama, bolnicama i lokalnim centrima zajednice kako bi pomogli svima da prebrode zapreke i strahove. U suradnji sa školama i javnim ustanovama, uspjeli su osigurati dodatnu pomoć i izvan samog centra.

Potreba za psihosocijalnom pomoći je velika jer u Tripoliju postoji samo nekoliko ovakvih centara; 260 djece i mladih prima pomoć u obliku savjetovanja i podrške, a kako bi se taj broj povećao, lokalnim volonterima koji su aktivni na području socijalne skrbi bit će ponuđeno osposobljavanje i edukacija. Cilj je osigurati pomoći za otprilike 1.200 djece i mladih u sljedeće dvije godine.

Prema službenim procjenama, rat je odnio oko 30.000 života s više desetaka tisuća ranjenih, a traumatizirano je oko 170.000 djece i mladih u Tripoliju i Bengaziju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!