SVI PACIJENTI ŽIVI

Hrvatski program za dijagnosticiranje raka uz pomoć umjetne inteligencije prvi je takav u Europi. Sada ga svi žele

29.03.2023 u 23:58

Bionic
Reading

Dok se hrvatsko zdravstvo bori s nizom problema među kojima su istaknuti oni na velikom prosvjedu liječnika na Markovom trgu, u Europi smo poznati po programu za rano otkrivanje raka pluća koji se temelji na umjetnoj inteligenciji, izvještava Leona Šiljeg za RTL Danas

Prije dva mjeseca Drago Radmanović je dobio dijagnozu tumora pluća i krenuo na kemoterapiju. Liječnica obiteljske medicine ga je poslala na pregled.

"Moja dijagnoza je zloćudni tumor pluća, s tim da sam prije godinu i pol bio na respiratoru. Dobio sam emboliju oba plućna krila i to je vjerojatno posljedica", rekao je za RTl Danas.

U dobivanju dijagnoze liječnicima na Jordanovcu pomaže umjetna inteligencija. Traži čvoriće na plućima od jednog do pet milimetara. Cilj ih je otkriti u što ranijoj fazi.

Ante Zovko, glavni inženjer radiologije Nacionalnog programa otkrivanja raka pluća, objasnio je kako točno umjetna inteligencija pomaže u dijagnosticiranju ove zloćudne bolesti.

"Da bi bilo lakše za shvatiti zamislite da uzmete kemijsku olovku i napravite jednu točkicu. I ta mala točkice je jedan čvor koji se nalazi u plućima i mi ga pokušavamo pronaći i otkriti što je to. To je program koji izrazito pomaže radiolozima", rekao je. Čim nešto otkrije, prikazuje veličinu, širinu i volumen, a svaki nalaz još jednom prođe i kroz liječničke ruke.

"Vi svejedno morate još malo provjeriti da vidite postoji li nešto što umjetna inteligencija nije prepoznala što se isto može dogoditi, ili da je prepoznala nešto što je slično, a nije to", pojasnio je.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća započeo je prije dvije i pol godine. Uz umjetnu inteligenciju pregledano je 15.000 snimki pluća i otkriveno 200 karcinoma.

"Kada govorimo o karcinomima nisu bili samo karcinomi rak pluća, nego su bila i druga sijela. Ono što je užasno važno reći je da su svi naši pacijenti, njih 200-tinjak, živi. Polovica je operiranih koji su redovito praćeni, a druga polovica je u onkološkom liječenju", dodala je koordinatorica pulmologa Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka pluća, Kristina Krpina.

Nalazi im stižu iz cijele Hrvatske, a naš je nacionalni program prvi takav u Europi.

Anutn Aboud je administrativni koordinator Nacionalnog programa Klinike za plućne bolesti. Pohvalio se da je hrvatski program prepoznat među europskim znanstvenicima.

"Jordanovac je pozvan da sudjeluje u jednom velikom europrojektu pod nazivom SOLAS. Hrvatska je pozvana da bude lider radne skupine u svim državama članicama Europske unije. Možemo zapravo reći da će Europa učiti od Hrvatske što se tiče screeninga za rak pluća", rekao je.

Više možete doznati u prilogu RTL-a Danas.