veliko nevrijeme

Oluja Nicholas prijeti obalama Teksasa

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 13.09.2021 22:20
  • Objavljeno 13.09.2021 u 22:20
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Stephen Lovekin / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oluja Nicholas koja se kreće prema Teksasu mogla bi prerasti u uragan prije nego što zahvati američku obalu, upozorio je u ponedjeljak Nacionalni centar za uragane.

Oluja Nicolas nalazi se 70 kilometara od ušća Rio Grande, rijeke koja obilježava granicu između Meksika i Teksasa, te se kreće prema sjeveru i trebala bi zahvatiti kopno.

Uz vjetrove do 95 km/h, oluja Nicholas bi mogla izazvati poplave, posebice u gradskim područjima", upozorili su američki meteorolozi. Guverner Teksasa Greg Abbott tražio je od stanovnika da prate upozorenja lokalnih vlasti.

"Večeras i sutra očekujemo jake kiše. Nemojte izlaziti", zahtijevao je Sylvester Turner, gradonačelnik Houstona, metropole koja još nosi ožiljke razarajućeg uragana Harveyja iz 2017. godine.

U utorak neće biti nastave u području Houstona. U "Lone Star State" oluje i uragani su česti. Zagrijavanjem površine oceana, te pojave su sve jače, objašnjavaju znanstvenici i one predstavljaju sve veću opasnost za obalno stanovništvo koje je na udaru valova izazvanih plimom.