prioritet gradske uprave

Olakšanje za roditelje u Zagrebu: Znatno se povećava subvencija dječjim vrtićima

08.04.2024 u 18:08

Bionic
Reading

'Osiguravanje cjenovne pristupačnosti vrtića strateški je prioritet ove gradske uprave, i stoga treći put u mom mandatu povećavamo subvencije za mjesto u privatnim vrtićima', rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, nakon danas dogovorenog povećanja od 100 eura po mjestu u vrtiću

Nakon ovog povećanja, Grad Zagreb će u cijeni privatnih i vjerskih dječjih vrtića sudjelovati s iznosom do 370 eura mjesečno, odnosno pokrivat će do 85% njihove prosječne cijene, ovisno o prihodima roditelja. Prijedlog izmjena Programa javnih potreba kojim se regulira povećanje subvencija Grad upućuje u proceduru za predstojeću sjednicu Gradske skupštine koncem travnja.

'Ovim povećanjem svaki privatni vrtić će mjesečno od Grada primati i do 20.000 eura više nego dosad, čime im pomažemo da prate rast plaća u gradskim dječjim vrtićima. Privatni vrtići samostalno određuju svoje cijene, ali smo zato znatno povećali subvencije kako te cijene ne bi dizali', dodao je gradonačelnik Tomašević.

Grad Zagreb završio četiri vrtića, a trenutno gradi njih još 10.

'U odnosu na prošlu godinu, zaposlili smo više od 550 dodatnih radnika i uveli pomoćnike u svaku jasličku skupinu. Od početka mandata plaće i materijalna prava u gradskim vrtićima podigli smo za gotovo 40%, a s ovim povećanjem smo za 66% podigli subvencije privatnim i vjerskim vrtićima i obrtima dadilja', rekla je zamjenica Dolenec.

'Grad Zagreb nikada u povijesti nije ovoliko ulagao u dječje vrtiće. Ovo podizanje subvencija još je jedan korak u ostvarivanju našeg glavnog cilja – mjesta u vrtiću za svako dijete u Zagrebu. Nastavit ćemo dobru suradnju s osnivačima privatnih i vjerskih vrtića i obrta dadilja kako bismo roditeljima osigurali pristupačne vrtiće, a osnivačima stabilno poslovanje', zaključio je gradonačelnik Tomašević.