inkluzija

Nakon duge borbe roditelja, u Slavonskom Brodu dijete s poteškoćama upisalo gradski vrtić

12.03.2024 u 13:54

Bionic
Reading

Šestogodišnji Ante Mikulić, koji ima rijeku bolest Cornelia de Lange sindrom, prvo je dijete s poteškoćama u razvoju u Slavonskom brodu koje je u utorak krenulo u gradski dječji vrtić, nakon dugogodišnje borbe njegovih roditelja sa sustavom i društvenim preprekama

Dosad su djeca s poteškoćama u razvoju u tom gradu mogla pohađati samo prilagođeni dječji vrtić Cekin. Ante je prvi primljen u gradski vrtić, što predstavlja poticajni primjer inkluzije. U vrtiću "Hlapić", gdje je danas došao sa svojom majkom Maricom Mikulić, boravit će, prvo uz proces prilagodbe, četiri sata dnevno i imati osobnog asistenta.

"Jedna smo od rijetkih ustanova koji ima ovakav primjer inkluzije budući da Ante ima višestruke teškoće. Grad Slavonski Brod je i dosad podržavao boravak djece s teškoćama u razvoju, imamo 15 asistenata, ali potrebe su veće", rekla je ravnateljica ustanove Dječji vrtići "Ivana Brlić Mažuranić“ Zorana Butorac.

Uskoro će, dodala je, u Slavonskom Brodu biti otvoreni novi vrtići te će postojati mogućnosti i za manje skupine djece u vrtićima, a na taj način ćemo biti prilagođeniji djeci s teškoćama u razvoju.

Majka Marica Mikulić kazala je kako su nakon šest godina borbe uspjeli naići na podršku kako bi Ante krenuo u vrtić.

"Žalosno je što mi, roditelji djece s teškoćama u razvoju, moramo proći da bismo upisali dijete u predškolski ili školski odgoj. Ovo je prvi put u šest godina naše borbe da smo za stolom imali nekoga tko je bio spreman ponuditi nam podršku i omogućiti Anti da ostvari svoje potencijale. Ovo je veliki korak i jako sam zahvalna gradonačelniku, Gradu i vrtiću koji su se odlučili na ovako hrabar pothvat".