obnova nakon potresa

Okrugli stol Ureda predsjednika: Stvari se na Baniji ne odvijaju dovoljno brzo

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 13.10.2021 14:40
  • Objavljeno 13.10.2021 u 14:40
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Stvari se na Baniji ne odvijaju dovoljno brzo, no to se može popraviti, rečeno je u srijedu tijekom okruglog stola "Obnova i razvoj Banije", koji je organizirao Ured predsjednika Republike

"Stvari se odvijaju na Baniji, ali se ne odvijaju dovoljno brzo, no izražavam uvjerenje da se to može popraviti", rekao je nakon sastanka posebni savjetnik predsjednika Republike za ekonomiju Velibor Mačkić.

U problematici Banije potrebno je po njemu razdvojiti dva dijela: obnovu i razvoj.

"Predstavnici EBRD-a osvrnuli su se na prvi dio rekavši da sredstva stoje na raspolaganju, no da čekaju infrastrukturne projekte", rekao je Mačkić i upozorio da je razvoj "ostao je u zapećku".

Prisutni su se složili, ističe, da su svi dosadašnji projekti vezani uz Baniju primjenjivi unutar postojećeg zakona.

Upitan jesu li na Baniji locirana uska grla zbog kojih obnova traje predugo, odgovorio je potvrdno, dodavši da uska grla nisu nešto što bi trebalo iznenaditi.

  • +8
  • +5

Okrugli stol o obnovi Banovine

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Po njemu, ključno je upravljati razvojem tamošnjeg područja, te zaziva brzu intervenciju javnog sektora.

"Nužna je stvar da se neke stvari već sada poslože, gdje vjerujemo da država može pomoći: od primjerice sređivanja stanja u procesu obnove, da se ona ubrza. Treba ući u taj prostor bez obzira na nesređenost vlasničkih odnosa", rekao je Mačkić, dodavši da to nije nešto novo za nas, radilo se i nakon rata i u Gunji, pa se može napraviti i na Baniji.

Zbog predstojeće zime, naveo je, treba riješiti i probleme bazične infrastrukture.

Vezano uz rast cijena energenata u Hrvatskoj, odnosno potencijalno smanjivanje trošarina, rekao je da, ako bude potrebno te ako se uoči da je trend ubrzavanja inflacije sve brži i brži, da će Vlada povući neki potez. Međutim, kako je rekao sva njegova očekivanja idu u smjeru da će inflacija usporiti odnosno vratiti se na trendove prije potpunog zatvaranja.

Ako tome bude suprotno, uvjeren sam da Vlada reagirati, rekao je.

Marijana Sumpor, koja je vodila sastanke i radionice na temu razvojne vizije za Baniju u Uredu predsjednika, istaknula je da je demografska struktura na Baniji bila loša i prije potresa, no kazala je kako je Banija "zeleni prostor mogućnosti", kojem se otvaraju nove perspektive.

Uz predsjednika RH Zorana Milanovića na okruglom su stolu sudjelovali predstavnici Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj, HAZU-a, EBRD-a, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, HUP-a, Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Stručnog tima za pružanje stručne potpore razvoju potpomognutih područja, kao i dužnosnici Ureda predsjednika RH, članovi Radne grupe Predsjednika RH za Baniju i predsjednikova Ekonomskog savjeta.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!