što se događa?

Ljudi na Banovini u šoku: Računi za struju bili su im oprošteni, no onda su počeli dolaziti astronomski iznosi. Nekima pak uplatnice nisu uopće došle

01.10.2021 u 17:12

Bionic
Reading

Gotovo deset mjeseci je prošlo od razornog potresa na Banovini. Vlada je obećala besplatnu struju onima čiji su domovi stradali u potresu. Ljudima na tom području stižu ili nevjerojatno velike obračunske razlike ili im računi uopće ne dolaze

'Hrvatska elektroprivreda nastavlja s mjerama otpisa potraživanja i naknade za električnu energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području i za mjesec kolovoz 2021.'', stoji na službenim stranicama HEP-a. To vrijedi za ljude na Banovini čiji su domovi dobili žutu ili crvenu naljepnicu. Naime, otpis za one sa zelenom naljepnicom trajao je do lipnja.

No, ljudima na tom području uredno stižu računi. I to puno veći nego inače. Draganina kuća je dobila zelenu naljepnicu. ''Prvi račun smo dobili u travnju, koji sam uredno platila. Obračun i uplatnice stigle u svibnju, sve uredno plaćeno. Jučer novi obračun i ostanem bez teksta kad sam ga otvorila. Obračunata je potrošnja od 01.06. do 31.08., za platiti 1.427,31 kn?! Datum dospijeća plaćanja 14.10.2021. Kao da nismo plaćali ništa! Ovo izgleda kao da uplate nisu provedene'', uzrujano je kazala Dragana Petrović za Dnevnik.hr.

Aniti već tri mjeseca ne dolaze računi, a trebali bi. Dobili su zelenu naljepnicu nakon potresa. ''Račune nismo dobili. Trebali smo ih već tri mjeseca platiti, a nismo - jer ih nemamo'', zbunjena je Anita.

  • +16
Petrinja 250 dana nakon potresa Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Nekima također računi mjesecima nisu pristizali, a kada jesu, ostali su u šoku. ''Nama od potresa nije ništa došlo, sve do jučer. Kad ono šok! Od lipnja do kolovoza 3500 kuna! Došli su nam popisati brojilo tek 20. kolovoza. Što sada reći na sve to? Užas!'', rekla nam je Nataša koja je dobila zelenu naljepnicu.

Da nešto nije u redu s iznosom, primjetio je i Zoran koji živi u kući sa zelenom naljepnicom. ''Ja sam za ta tri mjeseca za koje sam uredno platio rate dobio obračun u razini cjelogodišnje potrošnje struje'', kazao je Zoran Golubović.

Redakcija Dnevnik.hr-a poslala je upit HEP-u, no do zaključenja teksta on nije došao.