stožer za obnovu

Horvat najavio: Ukida se sudjelovanje građana od 20 posto u konstrukcijskoj obnovi. Medved zaprijetio: Nekvalitetna gradnja neće proći!

09.10.2021 u 16:33

Bionic
Reading

Na Banovini je dosad nakon razornog potresa krajem prošle godine obnovljeno 617 kuća, a uklonjeno je 378 objekata, izvijestio Stožer za otklanjanje posljedica potresa nakon redovitog sastanka u Petrinji. Ministar Darko Horvat ponovio je što bi sve trebala poboljšati izmjene i dopune Zakona o obnovi, a načelnik stožera Tomo Medved pozvao je građane da Uredu za obnovu prijavljuju nekvalitetnu obnovu jer je bilo i takvih slučajeva

Ministar Darko Horvat rekao je da će na sljedećoj sjednici Vlade biti donesene izmjene Zakona o obnovi. Među ostalim ukida se sudjelovanje građana od 20 posto u konstrukcijskoj obnovi.

'Ovaj upravni postupak, koji ima svoje vremenske trigere i ograde, pretvaramo u jedan modificirani neupravni postupak, gdje ćemo jednostavnim i brzim generiranjem odluka dati zadatak, odnosno nalog Središnjem državnom uredu i Fondu, ovisno o njihovoj teritorijalnoj ingerenciji, da provedu obnovu, a nakon što obnova završi, nakon što nadzorni inženjeri kroz svoja završna izvješća potvrde da je obnova dobro i kvalitetno završila, generirat ćemo rješenje kojim ćemo dati legitimitet upisa u katastar, odnosno, za tu zgradu koja će biti predmet obnove, pretvorit ćemo je, jednostavnim rječnikom, iz nepostojeće u postojeću', rekao je Horvat, javlja HRT.

  • +13
Spora obnova nakon potresa u Petrinji Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

'Imamo i reći ću vrlo jasno i prve raskide ugovora s izvođačima i šaljem poruku kao čelna osoba ovog Stožera, svima onima koji misle da će moći raditi nekvalitetno, imamo tu pojavnost angažiranja trećih osoba da to neće proći ovdje', rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.

'Dakle, pribavljanje suglasnosti za uklanjanje onih objekata koji su do te mjere uništeni da prijete sigurnosti i zdravlju ljudi. Dakle, neće više biti potrebna suglasnost, takve odluke će jednostavnim rješenjem donositi građevinski inspektorat i putem treće osobe će uklanjati promptno takve objekte', poručio je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.