najmodernija tehnologija

Iran ispalio preko 300 projektila, evo kako se Izrael obranio

14.04.2024 u 08:46

Bionic
Reading

Glavni izraelski vojni glasnogovornik kaže da je Francuska bila među zemljama uključenim u obranu od iranskog napada na Izrael preko noći.

"Francuska ima vrlo dobru tehnologiju, mlažnjake, radar - i znam da su pridonosili patroliranju zračnim prostorom", kazao je kontraadmiral Daniel Hagari, dodajući da nema točne pojedinosti o tome jesu li francuski zrakoplovi oborili bilo koju od raketa koje je lansirao Iran.

Izraelski dužnosnici rekli su ranije jutros da su Sjedinjene Države, Britanija i Jordan također pomogli presresti masivni baraž bespilotnih letjelica koje je Iran tijekom noći ispalio na Izrael.

IDF je rekao da se iranski napad, prvi izravni napad Islamske Republike na Izrael, sastojao od oko 170 dronova, 30 krstarećih projektila i 120 balističkih projektila.

Hagari kaže da je 99% od oko 300 projektila koje je Iran ispalio na Izrael tijekom noći presrela protuzračna obrana.

'Ovo je vrlo značajno strateško postignuće', rekao je u jutarnjoj izjavi za medije.

'Iranska prijetnja suočila se sa zračnom i tehnološkom nadmoćnošću IDF-a, u kombinaciji sa snažnom borbenom koalicijom, koja je zajedno presrela veliku većinu prijetnji', istaknuo je Hagari.

Kaže da je Iran lansirao 170 dronova na Izrael, a niti jedan nije ušao u izraelski zračni prostor. Sve su ih srušili Izrael i njegovi saveznici izvan granica zemlje.

Lansirano je još 30 krstarećih projektila, a niti jedan nije ušao u izraelski zračni prostor, kaže. Prema Hagariju, njih 25 oborile su izraelske zračne snage.

Osim toga, Hagari kaže da je Iran ispalio 120 balističkih projektila na Izrael. Mnoge od njih oborio je sustav protuzračne obrane dugog dometa Arrow, iako su neke od raketa uspjele zaobići izraelsku obranu, pogodivši zračnu bazu Nevatim u južnom Izraelu.

Hagari kaže da je manja šteta prouzročena infrastrukturi u Nevatimu, ali zračna baza radi kao i obično.

'Kao što sada vidite, baza funkcionira i nastavlja izvršavati svoje zadaće. Na slici možete vidjeti uzletno-sletnu stazu u Nevatimu', kaže, pokazujući snimke uživo iz zračne baze.

'Iran je mislio da će moći paralizirati bazu i time oštetiti naše zračne sposobnosti, ali nije uspio. Avioni Zračnih snaga nastavljaju polijetati i slijetati iz baze, te odlaze u napadne i obrambene misije, uključujući zrakoplove Adir (F-35) koji se sada vraćaju iz misije obrane baze i uskoro ćete ih vidjeti kako slijeću,' kaže on.

Izrael je koristio za obranu kako je kazao Hagari, sustav Arrow 3 koji je najviši sloj izraelskog štita. Riječ je o svemirskoj tehnologiji jer je Arrow 3 egzatmosferski hipersonični antibalistički projektil koji presreće ciljeve tijekom njihove putanje svemirskog leta, uključujući interkontinentalne balističke projektile s nuklearnim, kemijskim, biološkim ili konvencionalnim bojnim glavama.

Arrow 3 bi mogao poslužiti kao protusatelitsko oružje jer mu je prijavljeni domet 2400 kilometara. Postoji i sustav Arrow 2 koji je opremljen visokoeksplozivnom bojnom glavom za uništavanje meta na dometu do 100 kilometara i visini od 12.000 metara.

Veliku ulogu u obranju raketa odigurali su i borbeni zrakoplovi.

Važan dio izraelske protuzračne obrane čine i lovci F-16, F-15 i F-35 koji su pristizali u redove izraelskog ratnog zrakoplovstva kao najmodernije zračne platforme, osobito F-15 koji se smatra najefikasnijim borbenim avionom u svijetu, a kojeg Amerikanci prodaju samo njima najbitnijim saveznicima. Sva tri tipa aviona mogu presretati bespilotne letjelice, ali i poneke krstareće rakete, s obzirom da imaju ugrađene precizne senzore za otkrivanje manjih meta i njihovo vizualno identificiranje prije napada.

Više o izraelskoj protuzračnoj obrani pročitajte ovdje.

  • +7
Zrakoplovi F-35 Izvor: Profimedia / Autor: Dane Wiedmann/U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia