KOBNI PESTICIDI

Ogroman pomor pčela kod Županje

25.04.2013 u 19:09

Bionic
Reading

Najvjerojatnije zbog pogrešne upotrebe vrlo otrovnog pesticida u Soljanima pokraj Županje stradalo je 125 pčelinjih zajednica. Pomor se dogodio samo nekoliko dana nakon što je vlasnik Kristijan Dubravac dovezao košnice na oranicu pod uljanom repicom, prema ranijem dogovoru s poljoprivrednikom

Hrvatski pčelarski savez procjenjuje da materijalna šteta iznosi oko 13 tisuća eura, obzirom da je vrijednost jedne košnice, pune pčela s medom, veća od 100 eura. 'Na teren su danas izašli veterinarski i stočarski inspektori koji će uzeti uzorke. Pretpostavljamo da je došlo do otrovanja pesticidima, ali razlog će definitivno utvrditi analize uzoraka. Da stvar bude gora, na istoj lokaciji nalaze se još dva velika seleća pčelara, čije su košnice također ugrožene', javila je tportalu Ivana Berg-Divald, glasnogovornica HPS-a.

Od ukupno 500 košnica na tri lokacije u radijusu od jednog kilometra Dubravcu su dosad nastradale pčele na jednoj lokaciji, na drugoj je zamijećen veći broj uginulih pčela, dok na trećoj lokaciji nema štete. Posebno je Dubravac ogorčen jer su sve stradale pčele radne, one koje donose med.

Poljoprivrednik je Dubravcu pokazao ambalažu insekticida kojim je tretirao uljanu repicu u cvatu. Na njoj piše da je posebno otrovan za pčele, organizme u vodi i da ima produženo djelovanje i do 50 dana. Analiza uzoraka na Veterinarskom institutu pokazat će konačno čime je otrovan tako velik broj pčela. 'Poljoprivrednici pčelare moraju obavijestiti o vremenu tretiranja usjeva, vrsti pesticida i dužini njihova djelovanja', kaže Dubravac, inače pašni povjerenik Hrvatskog pčelarskog saveza.

Pčelar i poljoprivrednik, objašnjava, sklapaju obično usmeni dogovor o smještaju košnica uz usjev, voćnjak ili drugu poljoprivrednu površinu. Nakon smještaja, ovako velikim selećim pčelarima nije jednostavno maknuti se kada uoče trovanje. Treba pronaći novu nezatrovanu parcelu pod tom kulturom koja trenutno cvjeta. Ali, u ovom slučaju, u Soljanima velik broj poljoprivrednika također je tretirao uljanu repicu u cvatu tim pesticidom.

'Zašto ne osiguramo košnice od nesretnog trovanja? Pa ne možemo, jer nijedna osiguravajuća kuća u Hrvatskoj ne osigurava pčelare od ovakve nesreće', ogorčen je Dubravac. Pored izgubljenih pčela, samo na uljanoj repici, izgubio je 20 kilograma meda po košnici. Treba dodati izgubljeni med na sljedećim pašama, prvenstveno bagrema, koji će uskoro cvasti. HPS poziva poljoprivrednike da se tijekom tretiranja usjeva sredstvima za zaštitu bilja pridržavaju uputa i o tretiranju na vrijeme obavijesti pčelare, preko pčelarskih udruga.