sjednica vlade

[FOTO/VIDEO] Plenković objavio mjere potpore građanima vrijedne 21 milijardu kuna: Ograničene cijene struje, plina, prehrambenih proizvoda... Pogledajte detalje

08.09.2022 u 10:37

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković na redovitoj je sjednici Vlade predstavio paket mjera koji bi građanima i gospodarstvu trebao pomoći zbog bujanja cijena energenata i inflacije. U paketu je ograničenje cijena struje i prehrambenih proizvoda, povećanje socijalnih naknada, ali i poticaji za poljoprivrednike, zaposlene i gospodarstvo

'Prvih 20 točaka sjednice Vlade posvetit ćemo paketu koji je pripremala s ciljem zaštite građana i gospodarstva. Ponovno idemo sa snažnom intervencijom', kazao je na početku sjednice Andrej Plenković.

'Nalazimo se u vremenu velikih globalnih poremećaja. Ključni razlog je ruska invazija na Ukrajinu, koja je izazvala i poremećaje cijena hrane i energenata. Tu su i klimatske promjene, koje su sve izraženije. Također, vidjeli smo da je zbog nastavka pandemije Kina značajno usporila proizvodnju pa je došlo do poremećaja u trgovini', pobrojao je premijer.

Podsjetio je i da je Vlada već ranije intervenirala kada je riječ o cijenama plina i goriva. 'Koji je odgovor Vlade na dosadašnju krizu? Paket je snažan, pravedan i sveobuhvatan', dodao je.

'Ne zaboravljamo ni dugoročni smjer. A to je ubrzana tranzicija na obnovljive izvore energije', kazao je Plenković.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

'Prvi dio paketa je ublažavanje rasta cijene energije. Koncentrirali smo se prije svega na električnu energiju. Idemo na ograničenje cijene energije za kućanstva po prosječnoj cijeni od 59 eura/MWh za polugodišnju potrošnju do 2500 kWh. Tko bude trošio manje, plaćat će nižu cijenu. Oni koji potroše više idu u viši cjenovni razred', kazao je.

Dodao je da će napraviti i novu kategorizaciju. 'Smatramo da u ovakvim okolnostima niz subjekata ne možemo tretirati kao gospodarske subjekte. To su škole, vjerske zajednice, gradovi, općine, komunalna poduzeća, vrtići, koji imaju drugu svrhu. Njima smo osigurali univerzalnu struju, koja je malo viša od cijene za kućanstva', kazao je Plenković.

Cijene se ograničavaju i za poduzetnike. Uvodi se i kategorija velikih potrošača koji troše više od 2,5 gigavata, a plaćat će 250 eura po megavatsatu u idućih šest mjeseci.

Što se tiče cijena plina, Plenković je podsjetio da su one za kućanstva ograničene do 1. travnja 2023. 'Kada je riječ o poduzećima, mi smo jedna od onih zemalja koje zagovaraju da se na razini EU-a poduzmu zajedničke mjere kako bismo obuzdali cijene plina. Upravo ovog tjedna na sastancima EU-a zalagat ćemo se za cjelovito europsko rješenje. Nije realno da bilo koja vlada bez enormnih troškova nađe samostalno rješenje', kazao je Plenković.

Dodao je da i oni koji su u toplinskom sustavu neće imati veću cijenu. Što se tiče toplinske energije, za 160 tisuća kupaca nepromijenjena je jedinična cijena za kućanstva i poduzetnike u centralnim i zatvorenim sustavima, što znači da nema povećanja cijena do 31. ožujka iduće godine.

'Ljudi se griju i na ogrjev, idemo na povećanje plana proizvodnje ogrjevnog drva od strane Hrvatskih šuma i s dodatnim popustom s pet posto na 20 posto', rekao je premijer. 'Idućeg tjedna ograničit ćemo cijene ukapljenog naftnog plina u bocama, da ne zaboravljamo i na te korisnike. Ograničit će se marže. Dugoročniji cilj je zelena tranzicija, želimo energetski učinkovito gospodarstvo, štedljive tehnologije', rekao je Plenković.

Jesenski paket mjera za zaštitu građana i poduzeća by Tportal.hr on Scribd

  • +14
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Drugi dio paketa odnosi se na ograničenje cijena prehrambenih namirnica, kazao je premijer. 'Limitirat ćemo jestivo suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile, svinjski vrat s kosti, svinjsku lopaticu, miješano mljeveno meso. Ovo je paket kojim ćemo omogućiti da sugrađani ojačaju snagu svoje košarice. Vrlo konkretno i vrlo značajno', kazao je.

Povećat će se i socijalne naknade, a pomoć dobivaju i umirovljenici. Ići će se s mjerom koja je sadržana u jednokratnoj naknadi, energetskim dodatkom za 690 tisuća umirovljenika s mirovinom do 4360 kuna, kazao je.

Plenković je najavio i mjere za roditelje. 'Ići će se i s isplatom posebnog novčanog primanja obiteljima, ovisno o broju djece', kazao je. Za studente je pripremljeno 2000 dodatnih stipendija, a sa studentskim centrima će se dogovoriti da ne dođe do poskupljenja studentskih obroka.

Pomoć od 250 kuna mjesečno isplatit će se za listopad, studeni i prosinac 2022. godine osobama prijavljenima u evidenciju nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na dan 1. rujna ove godine. Korisnicima prava na naknadu za ugroženog kupca energenata naknada se s 400 povećava na 500 kuna. Isto povećanje naknade odnosi se na udomitelje. Povećavaju se i sredstva za program Zaželi - program zapošljavanja žena, za 245 milijuna kuna.

Vlada je pripremila i mjere za poljoprivrednike te za zaposlene.

'Poticat će se i izgradnja sunčanih elektrana kao dio dugoročne orijentacije na obnovljive izvore energije', kazao je Plenković.

'Paket će zaštititi građane, cijeli javni i nevladin sektor, zaštitit će i hrvatske firme. Nitko nije ostavljen po strani. Omogućit ćemo mirnu i predvidljivu jesen i zimu. Država je osigurala sredstva, zaštitit ćemo građane, pomoći gospodarstvu, istovremeno idemo na ulaganje u obnovljive izvore energije jer ne znamo do kada će kriza trajati. Šaljemo poruku o odgovornosti i poruku štednje energije, računamo na racionalno ponašanje baš svakog pojedinca. Svi se trebaju držati preporuka koje smo dali u srpnju. Predložit ćemo Saboru poseban porez na dobit, Ministarstvo financija je u fazi razrade prijedloga koji ćemo uputiti Saboru s dodatnim oporezivanjem onih poduzeća koja ostvaruju značajnu dobit, a koja je posebno narasla u vremenu krize. To je načelo pravednosti. U ovakvim okolnostima, s ovakvim mjerama Vlade, svatko mora dati doprinos. Ovo nije vrijeme prekomjerne dobiti', rekao je Plenković.

'Ovaj paket je težak skoro 21 milijardu kuna. Ponašamo se u skladu s uravnoteženom politikom. Želimo ostati u razini predviđanja i, što se tiče proračuna, kreditnog rejtinga. Naš smjer je bio smanjenje javnog duga, doći u suficit, ući u eurozonu i Schengen za nekoliko mjeseci. Time Hrvatsku pozicioniramo među samo 15 zemalja koje su u EU, NATO-u, Schengenu i eurozoni. To može napraviti samo snažna država, koja je zaštićena svojim položajem u europskoj obitelji', poručio je Plenković.

Prvih 20 točaka dnevnog reda sjednice Vlade tiču se provedbe tih mjera, a među njima su, uz ostalo, uredba o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odluka o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda te zaključak u vezi s izmjenom Pravilnika o porezu na dohodak radi povećanja iznosa neoporezivih primitaka.