'La tractorada'

Ogorčeni poljoprivrednici Španjolske s 500 traktora ušli u Madrid

21.02.2024 u 14:43

Bionic
Reading

Konvoj od oko 500 traktora ušao je u srijedu u središte Madrida, gdje španjolski poljoprivrednici nastoje doći do zgrade ministarstva poljoprivrede nezadovoljni birokracijom EU-a i sadašnjom razinom državne pomoći

Deseci traktora nalaze se na trgu Plaza de la Independencia, u srcu grada, gdje trube, dok se stotine ogorčenih prosvjednika sa španjolskim i regionalnim zastavama nalaze pred kordonom policije, pokazuje snimka javne televizije TVE. Prosvjednici u žutim fluorescentnim prslucima, uz pogrdne povike upućene socijalističkom premijeru Pedru Sanchezu, nastoje doći do zgrade ministarstva koja se nalazi uz obližnji željeznički kolodvor Atocha.

Deseci interventnih policajaca stoje ispred prosvjednika blokirajući im prilaz zgradi, dok u atmosferi nabijenoj tenzijama neki nastoje probiti kordon uz povike "na njih".

Poljoprivrednici dva tjedna prosvjeduju diljem Španjolske tražeći od vlade veće novčane subvencije, ograničavanje uvoza hrane iz susjednog Maroka, te promjenu Zajedničke europske poljoprivredne politike EU-a koja im nameće stroge ekološke propise. Također se protive ranije najavljenom sporazumu EU-a o slobodnoj trgovini s blokom južnoameričkih zemalja Mercosur. Poljoprivrednici se žale i da su cijene goriva i gnojiva porasle nakon izbijanja rata u Ukrajini prije dvije godine.

Premda su još ranije najavljivali "La tractoradu", odnosno pohod traktorima na Madrid, tek su u srijedu iz raznih dijelova zemlje krenuli prema glavnom gradu. Vlasti su dopustile ulazak 500 traktora, zbog kojih je u srijedu poremećen gradski prijevoz u središtu grada.

  • +6
Prosvjedi poljoprivrednika u Španjolskoj Izvor: EPA / Autor: MARISCAL

"Ljudi sada preferiraju kupnju uvozne hrane jer je jeftinija, ali kada mi u Španjolskoj više ne budemo u mogućnosti proizvoditi kvalitetnu hranu, sjetit će se zašto smo ovdje", rekla je prosvjednica Mariana Fuente Rodero, koja se u pokrajini Castilla la Mancha bavi maslinarstvom.

Španjolska je jedan od najvećih europskih proizvođača maslinovog ulja, naranači, limuna, vina i ribe.

Poljoprivrednici diljem Europe već tjednima prosvjeduju zbog uvoza jeftinije hrane i propisa Europske unije, koja je zbog zaštite okoliša uvela stroge mjere koje poskupljuju proizvodnju. U Španjolskoj je dodatni problem višemjesečna suša.