inspekcijski postupak

Oglasio se i Državni inspektorat o odronu na Jakuševcu, stigla važna zabrana

04.12.2023 u 17:13

Bionic
Reading

Državni inspektorat, čiji operativci pokušavaju doznati tko je odgovoran za oba slučaja urušavanja smeća na Jakuševcu, oglasio se vezano uz nalaze koje su dobili na terenu

Večernji list u posjedu je njihova dopisa koji prenosimo u cijelosti:

'Zbog točnog, potpunog i pravovremenog informiranja hrvatske javnosti, a slijedom medijskih istupa ponekih političkih aktera koji su današnji događaj na Jakuševcu, nažalost, iskoristili pojaviti se u medijskom prostoru pri čemu su zbog svog neznanja pokušali politizirati rad inspektora Državnog inspektorata očitujemo se o postupanju nadležnih inspekcija.

Inspekcija rada nadležna za nadzor propisa zaštite na radu vezano uz događaj na odlagalištu otpada "Jakuševec", od 11. studenoga 2023., u inspekcijskom nadzoru nije utvrdila propuste u provođenju i primjeni odredbi Zakona o zaštiti na radu, slijedom čega nije bilo osnova za poduzimanje upravnih i/ili prekršajnih mjera iz djelokruga inspekcije rada u području zaštite na radu.

  • +14
Novi odron brda smeća na Jakuševcu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Inspekcija zaštite okoliša vezano uz događaj na odlagalištu otpada „Jakuševec“, od 11. studenoga 2023., obavila je inspekcijske nadzore gdje je između ostalog obavila i uzorkovanje otpada. Rezultati analiza uzorkovanja od akreditiranog laboratorija do ovog trenutka nisu zaprimljeni te je inspekcijski postupak u tijeku. Isto tako zbog zaprimljenih prijava o neugodnim mirisima s područja odlagališta i kompostane, inspekcija zaštite okoliša je od Grada Zagreba zatražila donošenje odluke o potrebi provedbe mjerenja posebne namjene. Inspekcijski postupak je u tijeku.

  • +17
Presica Tomislava Tomaševića Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

Građevinska inspekcija vezano uz događaj na odlagalištu otpada „Jakuševec“, od 11. studenoga 2023., obavila je inspekcijski nadzor te u dosadašnjim nadzorima nisu utvrđene nepravilnosti u izgradnji vodoravne nepropusne plohe (radne plohe) za odlaganje otpada s pripadajućim elementima odvodnje, kontrolnim sustavom procjeđivanja, međuslojevima i prekrivnim slojevima tijela (koje do danas nije izvedeno) odloženog otpada unutar prostora odlagališta. Inspekcijski nadzor građevinske inspekcije u utvrđivanju eventualnih nepravilnosti je u tijeku kao i uvid u dostavljenu dokumentaciju.

Nadalje, odmah po saznaju o događaju na odlagalištu otpada „Jakuševec“, danas 04. prosinca 2023. godine inspekcije Državnog inspektorata; inspekcija rada u području zaštite na radu, inspekcija zaštite okoliša i građevinska inspekcija su obavile očevid te su inspekcijski nadzori građevinske i inspekcije zaštite okoliša u tijeku.

  • +21
Odron dijela odlagališta otpada Jakuševac 11.11.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Inspekcija rada u području zaštite na radu je u postupku inspekcijskog nadzora utvrdila da su ozlijeđena dva radnika predmetnog poslodavca te je inspekcijski nadzor u vezi ozljeđivanja radnika u tijeku.

Na temelju do sada utvrđenog činjeničnog stanja donesena su usmena rješenja u zapisniku kojima je nadziranom poslodavcu zabranjeno korištenje sjevernog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec, uz Sajmišnu cestu od betonske zgrade spremišta strojeva prema istoku u duljini od 300 m, u dubini od 100 m od Sajmišne ceste prema jugu te korištenje zapadnog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec, u dijelu plohe 6-3 (gdje je došlo do urušavanja otpada 11. studenoga 2023., s obzirom da se u neposrednoj blizini započelo s odlaganjem novog miješanog komunalnog otpada).

Također je poslodavcu zabranjeno obavljanje svih radnih postupaka u području između sjevernog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec i Sajmišne ceste, i to od betonske zgrade spremišta strojeva prema istoku u duljini od 300 m. Inspekcijski postupak je u tijeku', piše u dopisu Državnog inspektorata.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'