liberalne snage

Oformljen novi saborski klub, u njemu će sjediti samo žene; Zurovec napustio koalicijske partnerice

22.07.2020 u 16:15

Bionic
Reading

Tri nove zastupnice na sam dan konstituiranja Sabora dogovorile su se da se oformi novi saborski klub zastupnika. Radi se o Klubu zastupnica Stranke s imenom i prezimenom, Pametnog i GLAS-a

Iako se očekivalo da Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus, koji su zajednički na koalicijskoj listi izašli na izbore, oforme zajednički klub zastupnika, jutros se proširila informacija da do toga ipak neće doći. Naime zastupnik stranke Fokus Dario Zurovec nije želio u zajednički klub, pa je krenula potraga za novim trećim članom kluba.

Naime, prema saborskom Poslovniku, da se oformi saborski klub zastupnika, potrebna su tri člana. Nakon što je Zurovec odustao, Marijana Puljak iz Pametnog i Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom dogovorile su osnivanje kluba s GLAS-ovom predsjednicom Ankom Mrak Taritaš. Radi se o prvom samo ženskom klubu u novijoj povijesti saborovanja.

  • +34
Dolazak zastupnika na konstituirajuću sjednicu Sabora Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Imati oformljen klub zastupnika i biti dijelom kluba zastupnicima pruža više mogućnosti djelovanja u Saboru, primjerice veću minutažu u raspravama jer mogu govoriti u ime kluba. Do sada su u Saboru oformljeni klubovi Domovinskog pokreta, HDZ-a, SDP-a, zatim Klub nacionalnih manjina, Klub SDSS-a, Klub IDS-a, Klub HSS-a i HSU-a, Klub Mosta, Klub Hrvatskih suverenista, Klub HSLS-a i Reformista, Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka te Klub HNS-a i nezavisnih zastupnika.