A ni bobetku nisu dali

Željko Sačić ušetao se u Sabor u uniformi, objasnio nam je zašto: To rade i kolege u Americi i Izraelu, taj kostim sam odjenuo sad i tko zna kad opet

22.07.2020 u 14:42

Bionic
Reading

Vjerojatno najteatralniji dolazak na konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora imali su Hrvatski suverenisti, koji su se na Markovom trgu pojavili s posebno dizajniranim maskama za lice i u pratnji petnaestak simpatizera, a među njima isticao se Željko Sačić u - uniformi

'Bez vas ne bih uspio, hvala vam! Ovo je početak jednog novog puta, Bog vas blagoslovio', poručio je Sačić okupljenima.

U istoj uniformi proveo je otprilike prvih sat vremena sjednice, a potom se preodjenuo u obično civilno odijelo, u kojemu je na koncu i položio zastupničku prisegu.

Sačića smo zamolili da za tportal objasni potez koji su neki već proglasili militarizacijom najviše civilne institucije u zemlji.

''Radi se o svečanoj odori sada već povijesne ratne postrojbe Specijalne policije MUP-a, koja se do 2001. godine koristila za časnički ratni zapovjedni kadar. Ona je danas izvan sustava Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, pa služi više kao svečana odora povijesne ratne postrojbe. Nešto kao alkarska odora', kazao nam je Sačić.

'Ne znam zašto moji kolege branitelji iz HDZ-a ili SDP-a nisu postupili jednako'

'Odjenuo sam je u prvih sat vremena u znak zahvale prema mrtvim i živim herojima, a i predsjednik Sabora je u uvodnom govoru lijepo rekao da su oni u temeljima države', dodao je Sačić. Kazali smo mu da će mnogi ipak prigovoriti zbog ovakvih scena ispred Sabora i u njemu.

'Ne, ni slučajno. Dobro sam se raspitao i shvatio da u institucijama poput američkih Senata i Kongresa ili izraelskog Knesseta umirovljeni generali na prvu sjednicu dolaze u uniformama. Vidite da nemam nikakvog oružja i da je odora zapravo stilizirana i nema militarističke oznake. Ona je gotovo kao kostim koji sam odjenuo sada i tko zna kada opet, eventualno u nekoj vrlo svečanoj prigodi ili na polaganju vijenaca. Ne znam zašto moji kolege branitelji iz HDZ-a ili SDP-a nisu postupili jednako', čudi se saborski zastupnik Sačić.

Milardović: Vojnim i policijskim uniformama ondje nije mjesto

Njemu se, pak, čudi politolog i sociolog Anđelko Milardović, koji smatra da se radi u najmanju ruku o krajnje neuobičajenom postupku.

'Hrvatski sabor mjesto je na koje zastupnici dolaze po protokolu i pripadajućem civilnom dress codeu, a vojnim i policijskim uniformama ondje nije mjesto - izuzev kada se kao gosti ondje pojavljuju ratni veterani ili u nekim sličnim prigodama, mahom ceremonijalnim i ritualnim', kazao je Milardović za tportal.

'Hrvatska nije ni vojna ni civilna diktatura, niti policijska država, makar se o ovom posljednjem može raspravljati u kontekstu koronakrize i Civilnog stožera. Dolasci u Sabor i njegovo zasjedanje obavljaju se u civilu, još uvijek smo parlamentarna demokracija', dodao je Milardović.

Sačićevom potezu se, gostujući u programu N1 televizije, začudila i bivša premijerka Jadranka Kosor. Prisjetila se ratnog doba kada je dužnost saborskog zastupnika između ostalih obavljao i pokojni general Janko Bobetko.

'Bio je osebujan i iza zatvorenih vrata raspravljali smo o tome, ali odluka je bila da ni on ne može dolaziti u Sabor u uniformi. To se naprosto ne radi tako', kazala je Kosor.

  • +12
Konstituirajuća sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX