NENAPLAĆENO 10 MILIJARDI KUNA KAZNI

Odzvonilo čekanju zastare za razne prekršaje

06.04.2013 u 12:56

Bionic
Reading

Već od danas možemo se polako opraštati od prakse neplaćanja prekršajnih kazni zbog odugovlačenja prekršajnih postupaka kako bi došli u zastaru

Objavljene su izmjene Prekršajnog zakona koje bi od 1. lipnja trebale izazvati revoluciju u prekršajnom sustavu, a izmjene će se uglavnom primjenjivati i na prekršaje počinjene prije 1. lipnja.

Inflaciju prekršaja, ali i neplaćanja novčanih kazni trebala bi zamijeniti veća disciplina kako u propisivanju prekršaj,a tako i u progonu pa neće svaka sitnica iziskivati prekršajnu kaznu, ali s druge strane očekuje se i dramatičan porast svrhovitosti prekršajnih postupaka s naglaskom na naplativosti kazni.

Porezna uprava naplatila je samo 12 posto prekršajnih novčanih kazni od 2007. do 2011. godine. Recimo, 2009. podneseno je 233.000 zahtjeva Poreznoj upravi za prisilnu naplatu na iznos od oko 200 milijuna kuna, a naplaćeno je samo 47 milijuna kuna jer je očito slabija naplativost manjih iznosa, piše Večernji list

Sličan je omjer i u ostalim godinama što znači da je u proteklih desetak godina nenaplaćeno oko milijardu kuna prekršajnih kazni. Potrošeni su milijuni stranica papira na uzaludne spise, prekršajni suci, policajci, inspektori, zapisničari... potrošili su tisuće radnih sati i, što je najgore, notorno je da se Hrvati ne uzbuđuju kad ih se ulovi u prekršaju jer znaju da je vrijeme, odnosno zastara na njihovoj strani.

Sužava se definicija prekršaja i uvodi tzv. beznačajni prekršaj. Tužitelji neće pokretati postupak ako je stupanj ugrožavanja ili povrede zaštićenog dobra neznatan i ako nema potrebe za kažnjavanjem. To bi trebalo obeshrabriti i predlagatelje da za svaku sitnicu propisuju prekršaje.

Više pročitajte ovdje