krešimir golubić

[VIDEO] Odvjetnik Smiljane Srnec otkriva što ne valja s vještačenjem koje je njegovoj klijentici prišilo disocijalni poremećaj ličnosti

21.01.2020 u 12:33

Bionic
Reading

Suđenje Smiljani Srnec poprilično se zakompliciralo. Osim što tvrdi da očevid nije zakonito obavljen, njezin odvjetnik Krešimir Golubić inzistira na ponovnom psihijatrijskom vještačenju kojim je Srnec dijagnosticiran disocijalni poremećaj. A upravo je ta dijagnoza jedan od glavnih argumenata tužiteljstva. Golubić nam je otkrio detalje psihijatrijskog vještačenja te naveo glavni argument za njegovo pobijanje

Golubić je nakon današnjeg ročišta istaknuo kako vještačenje nije provedeno zakonito te da vještaci nisu korektno odradili svoj posao pa je zatražio nova vještačenja. Pritom je prstom upro u Kliniku za psihijatriju Vrapče, u kojoj je obavljeno vještačenje Smiljane Srnec.

Za tportal je objasnio svoje zamjerke vještačenju koje je provedeno još u travnju prošle godine, kad je Srnec prepraćena iz Varaždina u Remetinec, odakle je dva tjedna svakodnevno odvožena na vještačenje u Vrapče.

Ustanovljeno je da ima disocijalni poremećaj, što očito ide na ruku tužiteljstvu. 'Smatram da je vještačenje nezakonito provođeno. Ona se tada branila šutnjom, a nju su vještaci - psiholog i psihijatar - ispitivali o događaju, o odnosu s odvjetnikom i tome zašto se brani šutnjom', kaže nam Golubić i dodaje da su se vještaci ponašali kao istražitelji, a ne kao vještaci.

'Smatram da je dijagnoza paušalno donesena na temelju nekakvih izjava, na osnovi kojih su oni stekli određeni dojam o njoj, a da nisu uopće sagledali stvar. Zaključke nisu donosili temeljem iskaza pojedinih svjedoka, tada neispitanih u istrazi, nego iz svjedočanstava uzetih iz bilježaka, to da je lažljiva i slično', pojašnjava.

Ima Golubić još jedan argument: stručnu literaturu, tj. priručnik prema kojem se dijagnosticiraju duševni poremećaji. Riječ je o Dijagnostičkom i statističkom priručniku za duševne poremećaje DSM-5, a koji je objavila Američka psihijatrijska udruga.

  • +14
Nastavak suđenja Smiljani Srnec, optuženoj za ubojstvo sestre u Varaždinu Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

'Oni nisu donijeli dijagnozu u skladu s literaturom na koju se sami pozivaju. Glavni urednik tog priručnika za Hrvatsku je upravo taj naš vještak psihijatar iz ovog postupka. On se nije držao protokola utvrđivanja disocijalnog poremećaja', ukazuje Golubić, ne navodeći ime vještaka psihijatra.

Smatra kako je to bitno jer je upravo disocijalni poremećaj jedan od argumenata tužiteljstva za optužnicu i za produljenje zatvora. 'To se stalno proteže kao nešto bitno i relevantno', dodaje.

Još je, kaže, u studenome tražio uključivanje drugog vještaka, a danas je samo ponovio taj zahtjev na sudu. Zamjera to što u spisu nisu testovi ličnosti Smiljane Srnec koje su radili tijekom vještačenja jer ih, s obzirom na to da mu nisu dostupni, ne može propitivati i temeljem toga tražiti mišljenje drugog psihijatra.

'Nije normalno da nam to nisu dali, ali ja se mogu samo žaliti i prigovarati te strpljivo čekati tijek suđenja pa da mi neko više sudsko vijeće uvaži argumente. Mislim da smo trebali dobiti testove ličnosti upravo zato da ih možemo prekontrolirati. Ne mogu ja to sam kontrolirati, već pomoću drugog vještaka, a to mogu samo preko suda', zaključuje Golubić.