smrt djevojčice

Odvjetnik objasnio zašto majka ipak nije optužena za teško ubojstvo

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 05.04.2021 08:44
  • Objavljeno 04.04.2021 u 20:44
Građani se opraštaju od djevojčice pred bolnicom / Odvjetnik Krešimir Škarica

Građani se opraštaju od djevojčice pred bolnicom / Odvjetnik Krešimir Škarica

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/Marko LukunicPIXSELL

Nakon što je u nedjelju umrla teško ozlijeđena dvoipolgodišnja djevojčica, županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu Mirela Šmital najavila je prekvalifikaciju optužnice protiv majke te će se istraga voditi za kazneno djelo teške tjelesne ozljede s ishodom smrti. Majci prijeti od tri do 15 godina zatvora, dok se oca i dalje tereti za zanemarivanje i kršenje prava djeteta, a kazna je od tri do osam godina zatvora

Odvjetnik Krešimir Škarica za Dnevnik Nove TV rekao je da su svi dokazi, pa i današnja smrt djevojčice, dali dovoljno razloga da se kazneno djelo klasificira kao teška tjelesna ozljeda sa smrtnom posljedicom.

Građani se opraštaju od djevojčice u Klaićevoj

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

''Da bi se radilo o kaznenom djelu ubojstva, u praksi je izuzetno teško to razgraničiti i vrlo važno je utvrditi stupanj namjere. Ukoliko su roditelji postupali s namjerom da počine to djelo, odnosno da su pristali na tu posljedicu, onda će se raditi o ubojstvu, odnosno teškom ubojstvu'', objasnio je Škarica.

  • +17
  • +14

Svijeće i medvjedići za preminulu djevojčicu pred bolnicom u Klaićevoj

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Bez obzira što su roditelji djetetu više puta nanijeli modrice, u odlučivanju o stupnju kaznenog djela važna je svijest. ''Oni su vjerojatno olako smatrali da do smrtne posljedice neće doći. Radi se o izuzetno brutalnom sustavu kažnjavanja koji je zapravo trebao biti spriječen i preveniran.

Daljnji tijek istrage će svakako ustanoviti, a pogotovo obdukcijski nalaz, koliko su ozljede na djetetu stare. Jesu li kvalificirane na ispravan način i zašto, na koji način se to u ovoj fazi postupka toleriralo'', rekao je te dodao da će se morati provesti psihijatrijsko vještačenje roditelja. Do konačne slike će se doći nakon saslušanja ostalih svjedoka.

Ova kvalifikacija nije konačna i bezuvjetna. Državno odvjetništvo koje se bavi ovim slučajem može kvalificirati djelo na sasvim drugi način, a može uključiti i druge osobe u kazneni postupak - oca ili zaposlenike Centra za socijalnu skrb koje su ''duboko zakazale''.

  • +4
  • +1

Privođenje majke ozlijeđene djevojčice

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Još postoji dovoljno dokaznih radnji koje se trebaju provesti prije promjene kvalifikacije za oca. ''U ovoj fazi postupka smatram da je to ispravna odluka, a hoće li takva ostati, to ćemo vidjeti'', izjavio je.

Nepravilnosti su utvrđene u radu nekih djelatnika Centra. Škarica je uvjeren da je sustav duboko zakazao. ''Nije mi jasno po kojim kriterijima i tko je taj koji je odlučio da će dijete u vrlo nježnim godinama iz jedne tople udomiteljske obitelji preseliti na lokaciju gdje nema elementarnih uvjeta za život'', komentirao je.

Otac teško ozlijeđene djevojčice dolazi na Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Ako istraga dokaže da je bilo nepravilnosti, Škarica misli da bi i djelatnici Centra za socijalnu skrb mogli završiti u zatvoru.

Zdravstveno stanje djeteta je već nekoliko dana bilo kritično, a sada treba suglasnost roditelja da se doniraju organi djevojčice, koji bi mogli drugoj djeci spasiti život.

''Sustav je i u ovom slučaju zakazao jer je trebao odmah uzeti pravo roditeljstva, roditeljima koji su osumnjičeni za teško kazneno djelo. Imenovati skrbnika za posebne prilike ili posebne potrebe i dati legitimitet toj osobi da odluči hoće li se organi djeteta donirati'', zaključio je.

U međuvremenu, građani su pred Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj ulici, gdje je djevojčica preminula, počeli donositi svijeće i medvjediće, uz dirljive poruke.

SVI ISPRED KLAICEVE BOLNICE ZAPALIT SVIJECU ZA SUSTAV I DONEST MEDEKA ZA NASEG ANDELA! Dijelite!!!!

Objavljuje Bruno L'eroticNedjelja, 4. travnja 2021.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!