nakon pravomoćne presude

Odvjetnici tvrde kako su male šanse za reviziju presude hrvatskoj šestorki

30.11.2017 u 19:04

Bionic
Reading

Male su šanse za reviziju presude hrvatskoj šestorici, osuđenoj u srijedu pred Haškim sudom na visoke zatvorske kazne zbog zločina nad muslimanima 1993.-94., objavili su u četvrtak njihovi odvjetnici

Prema statutu Haškog suda, revizija pravomoćnih presuda moguća je ako se pojave neki novi dokazi koji nisu bili poznati u ranijim fazama postupka.

Odvjetnica Slobodana Praljka Nika Pinter kaže da su šanse za to male, a upozorava i na to da se Haški sud zatvara krajem godine.

'Ako će Praljkova obitelj tražiti (reviziju) vidjet ću, ali ja osobno s tim sudom ne žeim više apsolutno ništa imati', rekla je Hini Pinter čiji se klijent u srijedu ubio na izricanju pravomoćne presude.

'To je jedan ružan kraj Haškog suda. Ne samo zbog ovoga što se dogodilo Praljku, nego i inače smatram da nije ostvario svoju svrhu', dodala je odvjetnica.

Obrane ostalih osuđenika još nisu odlučile o daljnjim koracima, ali također ističu da je reviziju gotovo nemoguće dobiti.

'Šanse da se nađu neki novi dokazi su vrlo male, gotovo nikakve', rekao je izvor blizak obrani.

Optuženici u slučaju Herceg-Bosna Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Odvjetnici podsjećaju da su u prvostupanjskom postupku iskoristili sve dokaze protiv teza o udruženom zločinačkom pothvatu i međunarodnom sukobu u BiH, poznatih iz ranijih presuda BiH Hrvatima - Blaškiću, Kordiću i Naletiliću.

'Pokušali smo ih srušiti, ali nažalost nismo uspjeli', rekao je izvor.

Obranu čude ogorčene reakcije hrvatskih vlasti na presudu šestorki, s obzirom na to da se Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko već spominju u ranijim presudama.

'Netko je očito prespavao 20 godina', ocijenio je izvor. 

Haški sud osudio je u srijedu šestoricu čelnika Herceg Bosne na 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima, počinjenima u sklopu udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovala tadašnja vlast u Zagrebu.

Najviši hrvatski dužnosnici oštro su kritizirali odluku sudaca i najavili da će to pitanje podići na razinu Vijeća sigurnosti UN-a, koje je osnivač Haškog suda.