tjeralica iz turkmenistana

Odvjetnica uhićene članice Pussy Riot predala žalbu na pritvor

02.06.2022 u 18:24

Bionic
Reading

Odvjetnica pritvorene članice skupine Pussy Riot, Lina Budak, u četvrtak je predala žalbu na odluku o određivanju ekstradicijskog pritvora i očekuje povoljnu odluku za Ajsoltan Nijazovu uhićenu na granici sa Slovenijom po tjeralici Turkmenistana

"Danas sam predala žalbu i očekujem brzu i za moju stranku povoljnu odluku suda", kazala je Budak u izjavi Hini.

Ajsoltan Nijazovu policija je, dok je putovala na zagrebački nastup, uhitila na granici sa Slovenijom po tjeralici Turkmenistana koji ju traži zbog navodne pronevjere novca.

Članice ruske grupe Pussy Riot zajedno s odvjetnicom Linom Budak u srijedu su ispred zatvora Remetinec poručile da se njihovoj uhićenoj članici ne može ponovno suditi jer je svoju kaznu već izdržala u zatvoru u Rusiji, a požalile su se i na uvjete u zatvoru za koje tvrde da su gori nego u Rusiji.

Institucije tvrde da pritvaranjem nisu povrijeđena ljudska prava

Ministarstvo pravosuđa potom je izvijestilo da pritvorenoj članici skupine Pussy Riot nisu uskraćena ljudska prava te da će, kada zaprime podatke o konkretnom slučaju, postupiti u okviru svojih nadležnost.

Županijski sud u Zagrebu priopćio je da je Aisoltan Nijazova od trenutka uhićenja imala prevoditelja. Prije ispitivanja pred sucem istrage, kažu, upozorena je o svim svojim pravima, između ostalog i na pravo da izabere branitelja, što je odbila, navodeći da joj nije potreban te je ročište provedeno bez prisustva branitelja budući obrana nije obvezna, te uz prisustvo tumača za ruski jezik.

Nakon ispitivanja pred sucem istrage, dodaju, izjavila je da se protivi izručenju Turkmenistanu jer je u Rusiji protiv nje vođen kazneni postupak zbog istog kaznenog djela u kojem je proglašena krivom, osuđena na šest godina zatvora, a 2016. je puštena na slobodu.

Godinu kasnije joj je u Rusiji izdana putovnica koju je predočila hrvatskoj policiji i sucu istrage, u kojoj se nalazi njemačka viza izdana 2019. s rokom važenja do 2024.

Sudac zaključio da se blažim mjerama ne može postići svrha pritvaranja

"Nakon ispitivanja sudac istrage je protiv strankinje donio rješenje o određivanju pritvora radi izručenja smatrajući da su za to ostvareni zakonski razlozi jer je za imenovanom raspisana međunarodna tjeralica Interpola, utvrđena je njena istovjetnost na osnovi putne isprave Ruske Federacije, čija je državljanka, te s obzirom da nema boravište na području RH i ničim nije vezana za teritorij RH, pri čemu je sudac istrage ocijenio da se blažim mjerama ne može postići svrha pritvaranja", priopćio je sud.

Pojašnjavaju da pritvor po rješenju suca istrage može trajati do podnošenja zahtjeva za izručenje, a najdulje 40 dana od dana uhićenja. Dodaju da Nijazova nije pristala na pojednostavljeni postupak izručenja državi moliteljici.

"U nastavku postupka država Turkmenistan, kao država moliteljica, dužna je dostaviti zamolbu za izručenje s relevantnim podacima potrebnim za odluku o izručenju. Ukoliko država moliteljica podnese zamolbu za izručenje, izvanraspravno vijeće ovog suda nadležno je donijeti odluku o izručenju, odnosno donijeti rješenje da se zamolba za izručenje odbija ili donijeti rješenje kojim se odobrava izručenje", izvijestio je Županijski sud.

Protiv rješenja kojim se odobrava izručenje, navode, dopuštena je žalba u roku od tri dana, o kojoj odlučuje Vrhovni sud.

Nakon niza udruga i političkih stranaka pritvaranje je u četvrtak osudio i Muzej suvremene umjetnosti, gdje je održan koncert grupe Pussy Riot, žestokih protivnica Putinova režima.