Višnja drenški lasan

Odvjetnica o aferi Janaf: Javne vlasti se ne smiju na takav način miješati da vrijeđaju presumpciju nevinosti

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 24.09.2020 19:25
  • Objavljeno 24.09.2020 u 19:25
Odvjetnica Višnja Drenški Lasan

Odvjetnica Višnja Drenški Lasan

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Odvjetnica Višnja Drenški Lasan smatra kako u slučaju Janaf ima elemenata za ustavnu tužbu. 'Ponovila se situacija da imamo izjave određenih ljudi koji zapravo predstavljaju političku vlast u ovoj zemlji koje daju takve izjave koje upućuju na krivnju nekih osoba protiv koje je tek doneseno rješenje o provođenju istrage, koje još nije postalo ni pravomoćno', objasnila je odvjetnica

'Mi smo daleko od suđenja, istraga je tek otvorena. Te izjave nisu niti poželjne niti dobre. Daleko od toga da javnost ne treba znati što se događa jer javnost ima pravo primati informacije o aktualnim predmetima. No javne vlasti se ne smiju na takav način miješati da vrijeđaju presumpciju nevinosti određenih osoba', komentirala je aferu Janaf odvjetnica Višnja Drenaški Lasan gostujući u RTL Danas.

'Mi smo u predmetu Maestro protiv Hrvatske kao država već jednom morali platiti naknadu štete zbog neprimjerenih izjava koje su davali u javnosti isto u situaciji kada još nije donesena niti jedna sudska odluka o uhićenjima i postupanjima osoba koje su tada bile optužene. To je predmet Peša protiv Hrvatske. A izjave su tada dali predsjednik države, premijer, glavni državni odvjetnik i tadašnji ravnatelj policije', kazala je.

Smatra kako su političari pretjerali u svojim izjavama u kojima su komentrali aferu Janaf.

'Tu ima elemenata povrede prava na presumpciju nedužnosti koje je ustavno pravo. Samo je zakonodavni okvir od vremena Peša protiv Hrvatske danas bitno drugačiji. Mi smo zemlja koja je u EU, znači presumpcija nedužnosti ne samo da se štiti Ustavom i člankom 6. Europske konvencije za zaštitu ljudiskih prava i temeljnih sloboda, ona je zaštićena i kao pravo u Povelji o temeljnim pravima građana EU, a štiti se i Direktivom koja je donesena i koja govori i o određenim vidovima presumpcije nevinosti u kaznenim postupcima', kazala je odvjetnica.

Otkrila je da je u nedavnoj odluci Suda u Luksemburgu stajalo da se 'javne vlasti ne smiju na neprimjeren način mješati u postupke na način da njihove izjave sugeriraju nečiju krivnju'.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!