FRANCUSKI KRIMEN

Odšteta žrtvama nuklearnih pokusa

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 24.03.2009 09:41
  • Objavljeno 24.03.2009 u 07:54
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Francuska vlada namjerava isplatiti odštetu žrtvama njezinih nuklearnih pokusa i predvidjela je za to početnih 10 milijuna eura, piše u utorak list Le Figaro navodeći ministra obrane Hervea Morina.

Francuska država je dugo vremena odbijala službeno priznati vezu između njezinih testiranja nuklearnih bombi, okončanih 1996., i pritužbi na zdravstvene probleme vojnog i civilnog osoblja koje je sudjelovalo u pokusima.

"(Francuska) vlada je dugo vremena držala kako će otvaranje vrata za odštetu predstavljati prijetnju samim naporima Francuske da ima vjerodostojna sredstva za nuklearno odvraćanje", rekao je Morin Le Figarou.

"Ali došlo je vrijeme da Francuska bude vjerna svojoj savjesti", rekao je on.

Francuska je testirala nuklearna oružja u Alžiru između 1960. i 1966., potom u Francuskoj Polineziji na Pacifičkom oceanu između 1966. i 1996. Izvršila je ukupno 210 nuklearnih pokusa.

Morin je najavio u studenom kako 2009. namjerava predložiti zakon kojim bi postavio uvjete za odštetu.

"Teoretski se to odnosi na oko 150.000 civilnih i vojnih radnika", rekao je Morin Le Figarou.

Rekao je kako će neovisno povjerenstvo liječnika koje će predvoditi sudac razmotriti zahtjeve i ako oštećenja zdravlja budu povezana s nuklearnim pokusima država će u cijelosti isplatiti odštetu pojedincima.

Osoblje koje je sudjelovalo u francuskim pokusima kao i stanovnici područja u blizini mjesta za pokuse već dugo se tuže na posljedice po zdravlje uključujući leukemiju i druge oblike raka. O tome se pred sudom našlo niz slučajeva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi