ministarstvo za demografiju

'Odluke Ustavnog suda su obvezujuće za sva javna i državna tijela'

07.02.2020 u 17:07

Bionic
Reading

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odgovorilo je na upit N1 u kojem su ih tražili komentar na odluku Ustavnog suda da i istospolni parovi mogu udomljavati djecu. Odgovorili su i što planiraju učiniti u slučaju Šegota-Kožić, istospolnom paru kojem je Centar za socijalnu skrb odbio omogućiti udomljavanje i nakon odluke Upravnog suda

Odgovor resornog ministarstva prenosimo u cijelosti:

"Ustavni sud danas se javno očitovao u vezi odredbi Zakona o udomiteljstvu, a predsjednik Ustavnog suda dodatno je pojasnio njihovu odluku i rješenje. Odluke Ustavnog suda su obvezujuće za sva javna i državna tijela.

Naglašavamo, da se prilikom izrade Zakona o udomiteljstvu prvenstveno vodilo računa o najboljem interesu djeteta kao i da je prvenstveni adresat Zakona dijete, odnosno ostale socijalno osjetljive skupine, kojima se pruža usluga smještaja u udomiteljskoj obitelji.

Isto tako, Zakon o udomiteljstvu donesen je većinom glasova u Hrvatskome saboru. Ustavni sud svojom odlukom nije ukinuo Zakon, već je zaključio da su sudovi, odnosno druga nadležna tijela, dužna tumačiti i primjenjivati zakone u skladu s njihovim smislom i legitimnom svrhom.

Ukoliko Ministarstvo zaprimi žalbu u konkretnom slučaju, kao drugostupanjsko tijelo, donijet će odluku sukladno važećim propisima i odlukama", stoji u odgovoru Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Podsjetimo, Ustavni sud je u svojoj odluci po zahtjevu za ispitavanjem suglasnosti s Ustavom Zakona o udomiteljstvu istaknuo da su "sudovi odnosno druga nadležna tijela koja u rješavanju pojedinačnih slučajeva neposredno odlučuju o pravima i obvezama građana dužni tumačiti i primjenjivati zakone u skladu s njihovim smislom i legitimnom svrhom te odluke donositi na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih izvora prava".

"U konkretnom slučaju to znači da su osporene zakonske odredbe dužni tumačiti i primjenjivati na način koji će svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja, neovisno o tome živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu", zaključio je Ustavni sud, prenosi N1.