I ŠUSTAR JU POŠTUJE

Odluka plenuma nema formalnu snagu, ali...

08.04.2016 u 10:54

Bionic
Reading

Osam stotina studenata i profesora koji su se okupili na Plenumu studenata Filozofskog fakulteta reprezentativan je uzorak koji odražava atmosferu bijesa zbog pokušaja uprave da na silu ili ispod žita progura integraciju FFZG-a i Katoličkog bogoslovnog fakulteta koja ni studentima ni profesorima nije u interesu; čak ni ministar Šustar nije stao na stranu rektora i dekana, rekao je za tportal Mate Kapović, izvanredni profesor na Odsjeku za lingvistiku, član Akademske solidarnosti

Kapović kaže da odluka Plenuma kojom su ugovori o integraciji odbačeni, nema nikakvo pravno značenje jer to tijelo ne postoji ni u kojem pravilniku niti zakoniku, no ističe da ona ipak ima veliku težinu jer odražava stav studenata i dijela profesora.

'U srijedu se okupilo između 700 i 800 studenata, što je više od 10 posto njihova ukupnog broja i sasvim je solidan uzorak, osobito ako uzmemo da redovnih studenata ima između 4.000 i 5.000', rekao je Kapović prema kojem je odluka bila očekivana s obzirom na gnjev koji se može vidjeti na fakultetu.

'Plenum obavezuje svojom političkom moći studentske predstavnike u odluci kako će glasati na Vijeću fakulteta. Njih je doduše premalo na Vijeću da bi spriječili eventualno izglasavanje ugovora, tako da će ishod svejedno ovisiti o profesorima u Vijeću. No pitanje je kakvi odnosi moći tu postoje', pojasnio je Kapović.

I Šustar je za poštivanje autonomije

Mladi profesor i aktivist ističe da je čak i resorni ministar Predrag Šustar nakon plenuma rekao da apsolutno treba respektirati načelo autonomije Filozofskog fakulteta te da bi raspravu o mogućoj suradnji FFZG-a i KBF-a radije prepustio fakultetu i Sveučilištu.

'On nije podržao ni rektora niti upravu fakulteta iako bi se to od njega možda moglo očekivati prema nekim ideološkim stavovima. Možda si ne želi stvarati probleme jer ako bi došlo do blokade to baš ne bi bila blistava situacija ni za Fakultet, ni za Sveučilište ni za ministra, niti za vlast. Njima bi sigurno više odgovaralo da se blokada ne dogodi. Stoga je tu sada na djelu odmjeravanje – je li bolje da se na silu provode stvari koje možda odgovaraju Crvi ili je bolje ne previše talasati da se ne bi riskirala neka veća pobuna ili problemi', rekao je Kapović

Smatra da su se stvari sada, nakon pobune studenata i medijske buke značajno promijenile jer sada svi znaju o čemu je riječ, a pritisak javnosti je vrlo jak:

'Vidjeli smo da je uprava fakulteta zajedno s rektorom pokušala ugovore pogurati ispod žita, bez javne pozornosti, prikrivajući posebne ih u paket s pet drugih, uobičajenih, koji postoje već više godina. Sada se o tome dosta govori u javnosti, oglasio se cijeli niz udruga koje nemaju veze s Filozofskim fakultetom, kao i neke javne ličnosti. Dakle, pritisak je jak. Prije više mjeseci, kada su o tome glasali pojedini odsjeci, a znamo da nisu svi bili za, tada još većina nije znala o čemu se zapravo radi. Uprava te ugovore tijekom javne rasprave nije ni dala odsjecima. Dobili su ih tek neki neslužbenim putem i potom ih proslijedili drugima. Sada je situacija drugačija jer se o tome dosta govorilo u medijima tako da i oni koji su bili protiv, ali i oni koji su bili za, znaju točno o čemu se radi. Kako će članovi Vijeća odlučiti sada, nakon što je postalo jasno da u ugovorima nema ništa povoljno ni za studente niti za profesore, treba tek vidjeti. Pitanje je također koliko će oni koji su eventualno ideološki skloni potpisivanju ugovora biti spremni zamjeriti se upravi, a koliko s druge strane očitoj većini studenata. Ako Vijeće, koje bi se trebalo održati krajem mjeseca, odluči protiv volje studenata, oni će vjerojatno nešto poduzeti. Tu dolaze u obzir sve moguće opcije, među ostalim i blokada, kakvih je već i ranije znalo biti.'

To nije uobičajena suradnja!

Prema Kapoviću članovi Studentskog zbora na Fakultetskom vijeću vrlo vjerojatno neće glasati suprotno odluci plenuma.

'Ako Vijeće ipak izglasa suradnju, Studentski zbor ima pravo veta na odluku u trajanju od osam dana. Nakon toga se glasa većinom. Ako uprava ima podršku većine nastavnika, oni će to moći izglasati, međutim, neće imati podršku studenata.'

Kapović ističe da ne stoje tumačenja rektora Sveučilišta Damira Borasa i dekana FFZG-a Vlatka Previšića da je riječ o uobičajenoj suradnji fakulteta kakva je predviđena zakonima i Bolonjom.

'To je manipulacija riječima, kao ona o tome jesu li Most i Domoljubna koalicija u suradnji ili u koaliciji. To su posebni ugovori koji studentima KBF-a omogućuju da uz katehetiku na svojem fakultetu na Filozofskom kao drugi predmet upišu praktički sve predmete kao drugi prema konceptu dvopredmetnog studija. To nije ni slično logičnoj suradnji s drugim fakultetima poput one koju imamo s FOI-jem iz Varaždina, s Akademijom likovnih umjetnosti ili s PMF-om čiji studenti kod nas mogu upisati uglavnom samo po jedan predmet kao što su primjerice povijest umjetnosti ili povijest, ako na PMF-u studiraju geografiju. Osim toga KBF je vjersko učilište za razliku od Akademije, PMF-a i FOI-ja', istaknuo je Kapović.