ISKAZ UBOJICE

Odlučio ubiti Ivanu nakon što ju je ugledao

Bionic
Reading

Mladen Šlogar je, prema vlastitom priznanju policiji, odlučio ubiti Ivanu Hodak nakon što ju je ugledao na ulici

Kako je ispričao policiji, na dan ubojstva Šlogar je išao u Lush, dućan s kozmetikom u centru grada; imao je, naime, problema s krastama na glavi, pa je pošao kupiti dobar šampon. Hodajući prema Lushu, odjednom je ugledao mladu i uspješnu Ivanu, te se odlučio na ubojstvo.

Glavni motiv za ubojstvo je, čini se, Šlogarovo nezadovoljstvo vlastitim životom i ljubomora na dobar život Hodakovih. Šlogar je policiji naveo niz obećanja koja Hodak, prema njegovom iskazu, nije ispunio.

Prvi put, kako je ispričao inspektorima, bilo je to kad je u zatvor zbog sumnje u malverzacije s automobilima na leasing dospio bivši direktor Radne organizacije Zagreb Vlado Kobešćak. Žila je bio uvjeren da će odvjetnik Zvonimir Hodak to srediti i da će Kobac, kako su zvali Kobešćaka, ostati direktor. No, to se nije dogodilo.

Bio je to prvi veliki minus odvjetniku Hodaku u Žilinim očima. Jer, doživljavao ga je kao uspješnog i društveno utjecajnog. Drugo veliko razočaranje bilo je kad je unatoč, kako je rekao policajcima, Hodakovoj tvrdnji da će mu srediti da ne dobije otkaz, ipak ostao bez posla plac-majstora na teniskim terenima Mladosti 1995. godine. Unatoč tome, tamo je dolazio jer mu je to bilo sve što je imao u životu. Iskra nade da su u Hodaku, s kojim je povremeno odigrao i partiju tenisa ili šaha, ipak neće razočarati, pojavila se u trenutku kad se otvorilo radno mjesto.

'Obratio sam se Hodaku za pomoć, a on mi je obećao da će mi to srediti!', kazao je Žila policajcima. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, prema njegovoj tvrdnji, Hodak se za njega nije zauzeo, nego naprotiv, za njegova protukandidata. To ga je duboko povrijedilo. No, nakon što je ostao bez posla 1995. godine, još 18 mjeseci dobivao je naknadu od Zavoda za zapošljavanje. Potom je prodao stan u Ulici Braće Domany za 90.000 DEM.

Ivana Hodak

Imao je novca za život, no on se polako topio, pa je i pištolj kojim je ubio Ivanu Hodak, u kojem je stalno bio metak u cijevi, Žili bio svojevrsni 'crni fond'. Računao je da će ga ako zagusti, prodati i njime doći do barem još nešto novca za preživljavanje.

O nekim pojedinostima odnosa Mladena Šlogara i Zvonimira Hodaka do kojih je policija došla u njegovu iskazu, nitko ne želi govoriti i iz pijeteta prema obitelji Hodak čija je kći bila žrtva “fiksacije” plac-majstora s teniskih terena.

Kako doznaje Jutarnji list, nakon što je spao na prosjački štap i ostao bez novca, Šlogar se sreo s odvjetnikom Hodakom. Pričao mu je da je ostao bez novca, da je praktički gladan. Opet je očekivao pomoć, možda i novac, no bio je samo pristojno ugošćen i otpravljen. No, najveće je poniženje, tvrdi, doživio kad je čuo da je, dok je tražio posao, odvjetnik Hodak za njega svom sugovorniku rekao (što je i on čuo) kako ga zna iz pučke kuhinje. Doživio je to, kazao je, kao veliko poniženje. S obzirom da je godinama poznavao obitelj Hodak, znao je i koliko su oboje roditelja, a posebno otac, bili vezani za Ivanu. Nju je, pak, vidio kao uspješnu i bogatu, a on nije imao ništa i svu je krivnju za situaciju u kojoj se našao svaljivao na njezina oca.

Motiv ubojstva Ivane Hodak mnogima zvuči nevjerojatno. O njemu se jučer raspravljalo i u kuloarima stručnog skupa forenzičkih psihijatara u Splitu. Svijet koji se srušio Mladenu Šlogaru, koji je sebi Zvonimira Hodaka 'fiksirao' kao krivca za to, forenzičkim je psihijatrima objašnjiv.

Policija je u petak priopćila da je za nju slučaj praktički riješen. No, forenzičari još traže neke tragove koji bi osim pištolja, čahura i priznanja s iscrpnim opisom ubojstva, Mladena Šlogara još čvršće povezali s mjestom zločina; neke dijelove odjeće koju je nosio i u trenutku ubojstva. Zadaća je forenzičara naći neki trag krvi, kose ili otisak koji bi još više 'zacementirao' njegovu nezavidnu situaciju u istrazi koja predstoji.

Očekuje se da bi već u ponedjeljak Mladen Šlogar trebao dobiti novu priliku za očitovanje o ubojstvu 26-godišnje djevojke. Tek kad na sud stigne istražni zahtjev zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, znat će se i kvalifikacija zločina u Hatzovoj. Nakon što je policiji ispričao o motivu koji ga je naveo da 6. listopada prošle godine ubije mladu odvjetničku vježbenicu Ivanu Hodak, pred istražnom sutkinjom Ljiljankom Maletić, koja ga je ispitivala, donekle je ublažio priču. Spominjao je da je sve zapravo splet nesretnih okolnosti.