SMRT ANTE MARKOVIĆA

Odlazak naprednog Jugoslavena

28.11.2011 u 13:21

Bionic
Reading

Smrt Ante Markovića, posljednjeg jugoslavenskog premijera i dugogodišnjeg generalnog direktora Končara, ražalostila je i njegove suradnike i poznanike u Hrvatskoj koji ga se sjećaju kao pozitivne osobe, pune energije, pa čak i u jeseni svoga života, ali i uvjerenog Jugoslavena koji je u ideju jedinstvene države vjerovao do posljednjeg trenutka

Potresen smrću Ante Markovića, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, ali i posljednji predsjednik Predsjedništva Jugoslavije, nije mogao s nama podijeliti nekoliko sjećanja o pokojniku, već je samo preko svoga ureda poručio da mu je 'jako teško i da ga je njegova smrt jako pogodila'.

Marković je izgradio karijeru u Končaru, u kojem je 25 godina radio kao generalni direktor, i iz toga vremena sjećaju ga se i bivši hrvatski premijeri Josip Manolić i Franjo Gregurić. Za Manolića je Ante Marković bio napredan čovjek u onom socrealističkom sustavu, koji je nastojao pronaći rješenja u proizvodnji. 'Pozitivno je radio u Končaru u kojem je sačuvao velik broj kadrova na kojima ta firma i danas počiva', rekao je Manolić. I Gregurić kaže da ima vrlo visoko mišljenje o njemu kao privredniku i poslovnom čovjeku.

Marković je najveću popularnost doživio tijekom svoga kratkoga mandata na mjestu prvoga čovjeka izvršne vlasti u zemlji pred raspadom, krajem devedesetih. I dok se on borio s inflacijom pokušavajući stabilizirati dinar, zemlja je polagano tonula u kaos.

'Kao predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (SIV), kako se službeno nazivala jugoslavenska vlada, želio je sačuvati Jugoslaviju, gdje je vidio i sebe, i društveni napredak', prisjeća se Josip Manolić

Imao je velike planove za spas dinara koji su bili i planovi za spas jugoslavenske ekonomije, nastavlja Manolić, koji smatra da je taj plan bio realan, ali nije imao podršku nijedne od republika koje su imale svoje ideje u to vrijeme.

'On je želio svim sredstvima sačuvati Jugoslaviju, ali više se nije moglo. U to vrijeme već je počela blokada Slovenije, ni Hrvatska više nije željela opstanak te države, ali i Srbija je bila protiv njega, što je pokazala upadom u monetarni sustav. Bio je nemoćan oduprijeti im se jer je moć bila na strani Slobodana Miloševića', kazao je Manolić. 

Za Franju Gregurića je Ante Marković bio pozitivna osoba te kaže: 'Ma što tko govorio o njemu.'

'Je li se u pravo vrijeme znao snaći na pravi način, to je druga stvar, ali to možemo reći za svakoga od nas', zaključuje Gregurić.

Nakon odlaska s mjesta predsjednika SIV-a slijedi nesretna faza kada je osnovao Savez reformskih snaga – Pokret za Jugoslaviju, koji je bio žestoko napadan u svim republikama bivše federacije i koji nije polučio nikakav uspjeh.

Ipak, nakon što je raspad socijalizma postao činjenica Marković se brzo prebacio u kapitalističke vode. Počeo se baviti poduzetništvom i konzaltingom, a radio je i kao ekonomski savjetnik u Makedoniji te Bosni i Hercegovini.

U posljednjoj životnoj fazi, između ostalih, s hrvatskim poduzetnikom Brankom Roglićem pokrenuo je tvrtku Tehel u Bosni i Hercegovini, koja se trebala baviti izgradnjom malih energetskih postrojenja, primjerice malih hidroelektrana, ali su se partneri razišli. 'Poštujem energiju koju je imao u poslu u osamdesetim godinama svoga života, ali nismo imali iste poglede na biznis', kratko nam je rekao Roglić.

S Markovićem je sa scene otišao još jedan živi svjedok turbulentnog raspada bivše Jugoslavije. Na povjesničarima će ostati, uostalom kao i za ostale sudionike, da ocijene njegovu ulogu.