ZABAVNO I EKLEKTIČNO

Odjeća Margaret Thatcher na dražbi u Christie'su

31.08.2012 u 13:06

Bionic
Reading

Odjeća bivše britanske premijerke Margaret Thatcher zauzet će središnje mjesto na "zabavnoj i eklektičnoj" dražbi koju u ponedjeljak u Londonu organizira aukcijska kuća Christie's, piše britanski Guardian.

Haljina žuto kanarinske boje koju je Thatcher nosila pozirajući sa smješkom na jednoj torijevskoj konferenciji 1975., zlatno-srebrna koktel haljina u kompletu s mantilom iste boje, elegantan vuneni dvodjelni komplet s bluzom od šifona u boji lososa, neke su od ukupno sedam odjevnih kombinacija koje je danas 86-godišnja Margaret Thatcher, nekad zvana "željezna lady", nosila u 70-tim godinama prošloga stoljeća.

"Željeli smo da dražba bude zabavna i eklektična. Nismo htjeli samo slike - željeli smo i neke otkačene stvari", kaže Nicolas Martineau iz Christie'sa, napominjući kako interesa ima jer "ljude koje zanima Thatcherica zanima i moda".

Sve su haljine napravljene po narudžbi u vrijeme kad je Thatcher bila ministrica obrazovanja i uz svaku je vezana zanimljiva priča.

Primjerice, vuneni komplet u boji lososa nosila je prilikom jednog intervjua 1971. za dokumentarni serijal "Analysis" s temom zašto žene misle da moraju koristiti kozmetiku. Thatcher je pojasnila kako ima jako suhu kožu, "gotovo kao šmirgl papir, a ni centralno grijanje nije baš od pomoći".

Sve su kombinacije procijenjene vrijednosti od oko tisuću do 1,5 tisuća funta (1,4 tisuće - 2,2 tisuće eura).