završio postupak

Odgojne mjere napadačima na Oparu: Jedan mora redovno u školu, drugi prihvatiti zaposlenje

30.09.2021 u 14:54

Bionic
Reading

Splitski Općinski sud završio je postupak protiv dvojice maloljetnika koji su prošle godine napali tadašnjeg gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu. Izrečene su im odgojne mjere

Stariji okrivljenik, koji je u međuvremenu postao punoljetan, ima posebnu obavezu prihvatiti zaposlenje i ustrajati u njemu, dok je mlađem, koji je još učenik, izrečena mjera pojačane brige i nadzora. Kao posebnu obavezu mora redovito pohađati školu, javlja Dalmatinski portal.

Državno odvjetništvo iniciralo je postupak s prijedlogom za izricanje maloljetničkih sankcija zbog osnovane sumnje da su zajednički, nezadovoljni njegovim djelovanjem kao gradonačelnika Splita, u nakani da ga zastraše verbalno i fizički napali Krstulovića Oparu, udarajući ga više puta po rukama i nogama po tijelu. Gradonačelnik se pokušao obraniti, a kada ih je fotografirao mobitelom, dali su se u bijeg.

Okrivljenici su naveli da se ne osjećaju krivima. Tvrde da su Opari samo kazali: 'Vidi ovog lopova', nakon čega ih je napao uz riječi da ih roditelji sigurno nisu tako odgojili. Sud im nije povjerovao.

Incident je snimila kamera videonadzora, a saslušane su i dvije svjedokinje. Krstulović Opara nije tražio kazneni progon za maloljetnike, no on je proveden jer je napad kvalificiran kao napad na službenu osobu.