NA NEODREĐENO VRIJEME

Odgođeno zasjedanje Vijeća sigurnosti o Siriji

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.09.2013 22:58
  • Objavljeno 10.09.2013 u 22:58
Vladimir Putin

Vladimir Putin

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Izvanredna sjednica UN-ova Vijeća sigurnosti o Siriji koja je trebala početi u utorak na večer odgođena je do nove odluke, saznaje se iz diplomatskih izvora.

O odgodi je odlučeno na zahtjev Rusije, koja je zazvala ovu sjednicu iza zatvorenih vrata. Diplomati nisu naveli razloge odgode.

'Sjednica je odgođena na neodređeno vrijeme na zahtjev Rusa', rekao je jedan od njih.

Rusi u utorak trebaju poslati Amerikancima potanje informacije o svojoj inicijativi da se sirijsko kemijsko oružje stavi pod međunarodni nadzor, rekao je američki državni tajnik John Kerry.

Te bi informacije trebale stići 'tijekom dana', dodao je Kerry odmah nakon razgovora s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Rusija je objavila da je sirijskim vlastima predložila da svoje zalihe kemijskog oružja stave pod međunarodnu kontrolu i da ih unište, što je Damask u utorak prihvatio.

Rusija je zatražila sastanak iza zatvorenih vrata jer se odlučno protivi francuskom nacrtu rezolucije, u kojoj se odgovornost za napad kemijskim oružjem 21. kolovoza kod Damaska stavlja isključivo na teret vlade Bašara al-Asada. Taj nacrt dopušta primjenu sile ako Sirija ne bude poštovala svoje obaveze, na što Rusija nikako ne pristaje i stoga je šef diplomacije Sergej Lavrov jasno dao do znanja da je spomenuti prijedlog jednostavno 'neprihvatljiv'.

Američki državni tajnik John Kerry potvrdio je da će s Lavrovom ponovo razgovarati o spomenutom prijedlogu Moskve te da će američka vlada razmotriti izvedivost ruskog plana i vidjeti da li ispunjava ono čemu teži SAD: onemogućavanju da Sirija koristi kemijsko oružje. Ruski predsjednik Vladimir Putin je poručio da bi se ruska inicijativa mogla pokazati učinkovitom, ali samo ako SAD odustane od probjegavanja sili.

'Vrlo je teško uvjeriti Siriju, ili bilo koju drugu zemlju, da se jednostrano razoruža, a da se istovremeno protiv nje sprema vojna akcija', kazao je Putin.

Barack Obama i njegov francuski kolega Francois Hollande su istaknuli da su 'radije za diplomatsko rješenje sirijske krize', ali da su i dalje 'otvorene sve opcije'. Uz britanskog premijera Davida Camerona, 'trojac' poručuje da će predstaviti svoj nacrt rezolucije u kojem će biti naveden 'vremenski okvir' za kontrolu i potom uništenje sirijskog kemijskog naoružanja.

Istodobno je šest monarhija u Perzijskom zaljevu ocijenilo da ruski prijedlog o stavljanju sirijskog arsenala kemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu 'neće zaustaviti prolijevanje krvi u toj zemlji'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!