NEPOVOLJNI VREMENSKI UVJETI

Odgođeno spašavanje putnika s broda Akademik Šokalski

02.01.2014 u 08:47

Bionic
Reading

Spašavanje 52 putnika helikopterom s ruskog broda zarobljenog u antarktičkom ledu planirano za četvrtak odgođeno je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru.

Helikopter s kineskog ledolomca Snježni zmaj trebao je evakuirati putnike zarobljene na brodu Akademik Shokalskiy i potom ih teglenicom prevesti do australskog broda Aurora Australis koji se nalazi u blizini.

'Trenutni uvjeti na moru sprečavaju teglenicu da stigne do kineskog broda i spašavanje možda danas neće biti moguće' objavila je australska uprava za sigurnost na moru (AMSA) koja koordinira spašavanje. Uprava je u priopćenju dodala da ni za helikopter nije sigurno slijetanje na brod Auroru Australis ili u blizini pa su i te mogućnosti isključene.

'Sada je izvjesno da danas neće biti spašavanja. Čekat će se na uvjete koji bi omogućili spašavanje u jednom potezu kako bi se smanjili nepotrebni rizici', navodi AMSA u priopćenju.

Ruski je brod sa 74 putnika i članova posade krenuo s Novog Zelanda 28. studenoga kako bi obilježio stotu godišnjicu ekspedicije na Antarktiku australskog istraživača Douglasa Mawsona.

Zarobljen je u ledu debljine tri metra na Badnjak stotinjak nautičkih milja od francuske baze Dumont D'Urville na Antarktici.

Tri ledolomca su mu se uputila u pomoć, ali dva, francuski i kineski, morala su odustati jer njihovi kapaciteti za lomljenje leda nisu bili dovoljni da bi mogli stići do ruskog broda.

U subotu, kineski Snježni zmaj stigao je na samo 7 nautičkih milja od ruskog broda, ali se morao okrenuti zbog debljine leda.