BUTKOVIĆ NALOŽIO

Pritisak otočana urodio plodom: Odgođeno poskupljenje karata za trajekte

28.05.2020 u 11:00

Bionic
Reading

Dan nakon što su otočani uputili zahtjev Jadroliniji da odustane od sezonskog povećanja cijene prijevoza trajekta i samo dan prije nego što je novi cjenik trebao stupiti na snagu, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izdao je uputu o odgodi sezonskog povećanja cijena u trajektnom putničkom prijevozu

'Nastavno na inicijativu predstavnika Otočnog Sabora ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je izdao uputu prema Agenciji za obalni linijski pomorski promet sukladno kojoj će nastupiti odgoda sezonskog povećanja cjenika na svim trajektnim linijama u putničkom pomorskom prijevozu”, navodi se u priopćenju ovog ministarstva.

U njemu stoji da je odluka donesena 'sukladno trenutnoj situaciji prouzrokovanom epidemijom koronavirusa koja je utjecala na cjelokupnu gospodarsku situaciju u Republici Hrvatskoj', a njena namjera ove odluke je omogućiti dolaske na otoke po sadašnjem izvansezonskom cjeniku, odnosno poticanje gospodarske djelatnosti i turizma na jadranskoj priobalju i otocima.

Kako je tportal pisao, osim Otočnog sabora zahtjev za odustajanje od poskupljenja zajednički su uputila četiri načelnika i gradonačelnika s otoka Hvara, ali i gradonačelnica Supetra Ivana Marković zajedno sa šefom lokalne turističke zajednice. Svi su apelirali da se visokim cijenama trajekata ne uništava ovogodišnji krhki turizam, baziran na gostima u kampovima i privatnom smještaju.

Po uobičajenoj praksi, Jadrolinija povećava svoje cijene za desetak posto od konca svibnja do konca rujna, kada na snagu stupa i ljetni red plovidbe, pa je promjena trebala nastupiti već ove subote. U odgovoru tportalu u srijedu su kazali da, pojednostavljeno, neće odustati od poskupljenja, no Butkovićevo ministarstvo ih je demantiralo.

Konferenciju za novinare na ovu temu održali su u SDP-u, gdje su u četvrtak ujutro govorili koordinator za 10. izbornu jedinicu Arsen Bauk, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić i načelnik Općine Smokvica Kuzma Tomašić. Upravo u tom trenutku stigla je vijest o Butkovićevoj uputi.

'Ovaj put je izvukao neriješeno: zaustavio je poskupljenje nakon najave naše konferencije, ali prije nego što je ona održana', komentirao je Bauk za tportal.