kršenje primirja

Odgođeno novo povlačenje postrojbi u Ukrajini

04.11.2019 u 15:24

Bionic
Reading

Ukrajina je najavila u ponedjeljak odgodu novog povlačenja postrojbi s linije bojišnice sa proruskim separatistima zbog kršenja primirja, a to je jedan od posljednjih uvjeta za održavanja važnog mirovnog sastanka na vrhu s Moskvom

'Povlačenje je trebalo početi u ponedjeljak 4. studenoga, ali bili smo ga prisiljeni odgoditi zbog nepoštivanje sedmodnevnog primirja', rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pistajko.

To povlačenje predstavlja 'posljednji preduvjet za organiziranje četverostranog sastanka na vrhu', precizirao je.

Istovremeno povlačenje ukrajinskih i separatističkih snaga u tri mala sektora linije bojišnice na istoku Ukrajine je ključni uvjet koji je odredio Kremlj za održavanje sastanka na vrhu normandijskog formata u Parizu između čelnika Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke u studenom.

Nakon povlačenja iz prvog sektora ovog ljeta, zaraćene strane su prošlog tjedna počele istu proceduru u drugoj zoni, blizu mjesta Zolote u području Luganska. Pod kritikom medija, ukrajinska vojska je priznala da je ta operacija počela bez ostvarenja potpunog semodnevnog primirja.

U ponedjeljak je bila očekivana treća i posljednja etapa blizu sela Petrivske, u području Donjecka, ali promatrači Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) su utvrdili 30. listopada 'kršenja primirja unutar zone povlačenje u području Petrivske'.