Ukrajinski predsjednik

Zelenski: 'Danska odluka o Sjevernom toku 2 'slabi Europu''

31.10.2019 u 13:16

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je u četvrtak dansku odluku da odobri dovršenje spornog plinovoda Sjeverni tok 2 kojim će se ruski plin dopremati u Europu zaobilazeći Ukrajinu

'To jača Rusiju i slabi Europu', rekao je Zelenski na tiskovnoj konferenciji u Kijevu u društvu NATO-va glavnog tajnika Jensa Stoltenberga.

'Mislili smo da bi se to moglo dogoditi', 'bili smo spremni na to', rekao je, dodajući: 'To nije samo energetsko, nego i geopolitičko pitanje'.

Danska je u srijedu odobrila izgradnju dijela Sjevernog toka 2 u njezinim vodama, uklonivši tako posljednju zapreku za dovršenje tog projekta koji treba osigurati opskrbu Europe ruskim plinom preko Baltika.

Dovršetak projekta, misle njegovi kritičari u Europi i u Sjedinjenim Državama, povećat će europsku ovisnost o ruskom plinu i ojačati utjecaj Moskve, slabeći Ukrajinu, saveznika Zapada preko čijeg teritorija prolazi najveći dio ruskog plina.

Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje boje se da bi Moskva to mogla iskoristiti u svrhu političkog pritiska.

Zelenski je usto 'razgovarao o prolasku ruskog plina preko ukrajinskog teritorija' u telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, priopćeno je u srijedu navečer iz ureda ukrajinskog predsjednika.

Sjeverni tok 2, završen više od 80 posto, treba omogućiti udvostručenje isporuke ruskog plina Njemačkoj.

Unatoč danskom odobrenju, ovom plinovodu prijete američke sankcije i novi propisi EU-a o prijevozu plina kojima se zahtijeva 'razdvajanje' proizvodnje od distribucije.

Danska energetska agencija (DEA) u srijedu je odobrila nastavak projekta izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 u danskim vodama čime je uklonjena posljednja veća prepreka projektu predvođenom Rusijom koji je podijelio Europsku uniju.

DEA je izdala dozvolu projektu Sjeverni tok 2 za izgradnju 147 kilometara duge dionice plinovoda jugoistočno od danskog otoka Bornholm u Baltičkom moru.