SLOVENSKI PARLAMENTARNI ODBOR

Odgođena odluka o deblokadi Hrvatske

25.09.2009 u 13:52

Bionic
Reading

Odbor za europske poslove slovenskog parlamenta prekinuo je u petak, nakon jednosatnog zasjedanja, zatvorenu sjednicu na kojoj je trebao konačno potvrditi odluku Pahorove vlade o deblokadi 11 hrvatskih pristupnih poglavlja u pregovorima s EU-om na pristupnoj konferenciji koju švedsko predsjedništvo EU-a priprema za 2. listopada

Kako je nakon prekida izjavila predsjednica odbora Darja Lavtižar Bebler, o nastavku prekinute sjednice odlučivat će kolegij predsjednika parlamenta tijekom dana, a isto tako odlučit će i o zahtjevu triju oporbenih stranaka koje su rezervirane oko deblokade hrvatskih pristupnih pregovora da se o tome održi izvanredna sjednica parlamenta. To su u srijedu zahtijevale Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, Slovenska pučka stranka (SDS) Radovana Žerjava i Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča. Za sazivanje sjednice prikupili su i dovoljan broj potpisa zastupnika. Te tri stranke tvrde da o tako važnom pitanju kao što je deblokada ne bi trebalo odlučivati na sjednici parlamentarnog odbora za europske poslove nego na izvanrednoj sjednici parlamenta u punom sastavu.

Razlog prekida današnje sjednice odbora za europske poslove bilo je bio je upravo zahtjev oporbe za održavanjem izvanredne sjednice parlamenta.

Izvanredna sjednica parlamenta mogla bi biti održana već u ponedjeljak, izjavila je predsjednica odbora za europske poslove Darja Lavtižar Bebler.

Predsjednik vlade Borut Pahor u četvrtak je, braneći svoj dogovor o deblokadi i nastavku hrvatskih pristupnih pregovora, te razgovora o graničnom prijeporu, rekao da će se u ponedjeljak sastati i s predsjednicima parlamentarnih stranaka i izvijestiti ih o sadržaju svog dogovora s hrvatskom premijerkom. Dogovor, po Pahorovim riječima, omogućuje nastavak razgovora o drugom Rehnovu porijedlogu u kojemu je spomenut slovenski kontakt s otvorenim morem, te da se granično pitanje sa susjednom državom riješi još prije njena ulaska u EU.