HRVATSKA NIJE ODGOVORILA

Odgođen trojni sastanak Jandroković-Žbogar-Rehn

01.04.2009 u 13:38

Bionic
Reading

Sastanak europskog povjerenika za proširenja Ollija Rehna s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom, koji se trebao održati danas, odgođen je jer u Komisiju još nije stigao odgovor Hrvatske na posljednji Rehnov prijedlog, potvrđeno je u srijedu u uredu povjerenika Rehna.

Povjerenik Rehn mogao bi se umjesto toga sastati s Trojkom EU-a, odnosno ministrima vanjskih poslova Francuske, Češke i Švedske, ali zasad još nema službene potvrde tog susreta, dodali su izvori u povjerenikovom uredu.

Zasad se ne zna kada će se održati novi krug pregovora.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je u utorak da je Slovenija poslala svoj odgovor Europskoj komisiji.

U srijedu se trebao održati novi krug pregovora povjerenika Rehna s dvojicom ministara o okviru unutar kojega bi djelovala stručna skupina za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora i pitanja nastavka hrvatskih pristupnih pregovora.

Što se tiče uključivanja Trojke EU, češki ministar vanjskih poslova Karel Scwarzenberg izjavio je u subotu da je i češko predsjedništvo spremno uključiti se u posredništvo ako to zatraži povjerenik Rehn.

"Imamo puno povjerenje u povjerenika Rehna i njegovo posredništvo. To znači da njemu prepuštamo hoće li nas zamoliti da se uključimo i ako to učini mi ćemo se odazvati", odgovorio je Schwarzenberg na pitanje o mogućnosti uključivanje Trojke EU-a, koja se sastoji od prethodnog, sadašnjeg i budućeg predsjedništva, u pregovore koje Rehn vodi s Hrvatskom i Slovenijom.