samo pohvale

Odbor za obranu jednoglasno podržao Kundida za načelnika Glavnog stožera HV-a

01.03.2024 u 10:25

Bionic
Reading

Saborski Odbor za obranu jednoglasno je podržao prijedlog da se Tihomira Kundida imenuje za načelnika Glavnog stožera HV-a. Radi se usuglašenom prijedlogu Vlade i predsjednika RH, a saborski odbor prije imenovanja mora dati svoje mišljenje

Kundida je pred saborskim Odborom za obranu predstavio ministar obrane Ivan Anušić. Radi se, podsjetimo, o aktualnom zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske.

Kundida su kao kandidata redom hvalili svi članovi odbora. 'Sretni smo i ponosni da jedan pripadnik s takvim ratnim putem, naš momak, naš čovjek, koji je krenuo s puškom u ruci u obranu domovinu i došao u priliku da danas na najvišoj razini brani interese Hrvatske i hrvatskog naroda. Želim vam da nikad ne pognete glavu pred političkim pritiscima. Ako dođe trenutak kad treba štititi hrvatske granice, činite to. I nemojte slati hrvatskog sina, hrvatskog čovjeka, u rat u Ukrajinu, ako to nije u skladu s propisima NATO-a', rekao je Željko Sačić iz Suvernista.

'U njegovoj karijeru nema nikakvih mrlja. Osobno sam ga poznavao u ratnim danima i neka bude onaj koji će provoditi Zakon o obrani s vjerom da hrvatski vojnici uvijek budu bolji, jači i snažniji od savezničkih i neprijateljskih vojski', kazao je HDZ-ov Josip Đakić.

Podrška je došla i od SDP-ovog Arsena Bauka te Stipe Mlinarića iz Domovinskog pokreta.

'Imate teško breme nasljeđa, ali u pozitivnom smislu. Imate impresivan CV. Uživate ogromno poštovanje i imate naše puno povjerenje', poručio je predsjednik odbora Franko Vidović.

  • +9
Odbor za obranu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Sam Kundid odgovorio je ipak na jedno pitanje, a to je u kojem smjeru vidi razvoj Hrvatske vojske. 'Postoji određena vizija kako razvijati i unaprijeđivati hrvatsku vojsku u periodu pred nama. Prvenstveno, to se odnosi na modernizaciju i opremanje, što je apsolutni prioritet jer ima izravnu implikaciju na razvoj sposobnosti i na borbenu moć oružanih snaga u provedbi naše misije. U tom smislu, to je smjer u kojem ćemo ići. Isto tako, što se tiče personalne revitalizacije, pošto u ovom trenutku imamo negativan trend odlazaka mladih ljudi iz vojske, to moramo zaustaviti. Ministarstvo obrane poduzelo je neke korake i prošlog tjedna došlo je do promjene koeficijenata i značajnog povećanja plaća, prvenstveno vojnika, gdje smo najdefiticiraniji', rekao je Kundid.

Odbor za obranu jednoglasno je podržao prijedlog da se Kundida imenuje za načelnika Glavnog stožera HV-a. Mišljenje odbora sada se šalje Vladi, a Banski dvori onda i formalno prijedlog šalju predsjedniku Zoranu Milanoviću na potpis.