IZBOR ĆE BITI IZRAELCI?

Odbor za obranu amenovao nabavu borbenih aviona, čeka se konačna odluka

14.12.2017 u 18:15

Bionic
Reading

Saborski odbor za obranu dao je jednoglasno pozitivno mišljenje na "Studiju izvodljivosti za donošenje odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona (VBA)", a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nakon sjednice Odbora nije želio dati nijedan drugi detalj vezan uz proces nabavke borbenih aviona.

Stručni tim za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona pred članovima saborskog odbora predstavio je Studiju izvodljivosti za donošenje odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona (VBA), što je bio sljedeći korak u donošenju konačne odluke na državnoj razini, a slijedi dobivanje mišljenja Vijeća za obranu te potom i sama odluka Vlade. Hrvatska je dobila četiri ponude - Grčke, Izraela, Švedske i SAD-a.

Iako su novinari kroz više pitanja pokušali doznati što stoji u Studiji, odnosno za koje je avione preporuka da se kupe, ministar Krstičević izbjegao je dati konkretan odgovor.

"Stručna skupina je došla s preporukom i mi smo sada krenuli u proces donošenja odluke na državnoj razini. Taj proces počinje prvim korakom ovdje u Hrvatskom saboru, kao što vidite, na taj prijedlog na tu preporuku, jednoglasno pozitivno mišljenje, da smo odradili posao sjajno, cijeli Odbor jednoglasno je dao preporuku, sada je drugi korak u procesu donošenja odluke odlazak na Vijeće za obranu, gdje su predsjednica Republike, premijer, predsjednik Sabora, načelnik Glavnog stožera, ministar financija i predsjednik saborskog Odbora za obranu. I to Vijeće dobit će priliku da na ovu preporuku i na mišljenje dati svoje mišljenje. To je drugi korak u procesu donošenja odluke. I onda završni korak u procesu donošenja odluke je odluka hrvatske Vlade", kazao je Krstičević.

Ministar Krstičević i švedski lovac Gripen Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Nakon toga, nastavlja ministar, izlazimo pred hrvatsku javnost. "I prezentiramo sve četiri ponude, prezentiramo cijeli proces, i prezentiramo kako se donijela odluka, što je uključivala", kazao je te dodao da je za Hrvatsku bitno koji je tip aviona, koja je njegova cijena, a mora biti "priuštiva", kao i to da je riječ o strateškom partnerstvu. "Znači, partner koji će nama dati priliku, odnosno koji će investirati u Hrvatsku. Da ovaj projekt nije samo trošak, nego da je on i prilika za veću zaposlenost, za novu tehnologiju, tehnička znanja koja su potrebna, u toj priči. I zato malo strpljenja, odgovornost je velika, odluke su velike, i na osnovu svih dosadašnjih iskustava, želimo da ta odluka bude priuštiva, odgovorna za danas, ali odgovorna i za buduće generacije", rekao je Krstičević.

Nije htio kazati ni kada će se održati sjednica Vijeća za obranu. "Nebitno je sada koji dan, bitno je da cijeli proces napravimo transparentno i odgovorno", kazao je.

  • +5
F-16 Barak Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia