borbena eskadrila

MORH završio procjenu ponuda za novi avion, hoće li posao dobiti Izraelci?

01.12.2017 u 10:03

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane završilo je s procjenom ponuda za nabavu novog borbenog aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ), a biralo se između četiri ponuditelja

Završetkom faze validacije i evaluacije ponuda izrađena je Studija izvodljivosti za donošenje odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona (VBA), izvijestili su iz MORH-a priopćenjem u kojem se ne navodi tko je od četiri ponuđača predložen za posao modernizacije eskadrile HRZ-a jer će konačnu odluku donijeti Vlada RH.

Razmatrale su se ponude Grčke, Izraela i SAD-a, koji su nudili razne inačice borbenog aviona F-16, te Švedske, koja se na natječaj javila s avionom JAS-39 Gripen, a prema neslužbenim informacijama koje su se mogle čuti iz dobro upućenih izvora, najviše šanse za izbor imaju Izraelci sa svojim 25 godina starim avionima F-16.

'Završetkom faze validacije i evaluacije ponuda od strane Stručnog tima izrađena je Studija izvodljivosti, koja je temelj za proces donošenja odluke na državnoj razini. Koraci u procesu donošenja odluke na državnoj razini uključuju mišljenja Odbora za obranu Hrvatskog sabora i Vijeća za obranu. Zadnji korak u procesu je Odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona koju donosi Vlada Republike Hrvatske', piše u priopćenju MORH-a.

  • +5
F-16 Barak kakav Hrvatskoj nude Izraelci Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia